Beleggers komen in opstand bij BP: 25 procent stemt tegen herverkiezing voorzitter

Beleggers komen in opstand bij BP: 25 procent stemt tegen herverkiezing voorzitter
British oil and gasoline company BP (British Petroleum) signage is being pictured in Warsaw, Poland, on July 29, 2024. (Photo by Aleksander Kalka/NurPhoto via Getty Images)

Key takeaways

  • Bijna 25 procent van de aandeelhouders stemde tegen de herverkiezing van voorzitter Helge Lund van BP.
  • De oppositie was te wijten aan het feit dat BP haar ambitieuze klimaatstrategie had opgegeven, wat tot kritiek leidde van milieugroeperingen en investeerders.
  • De stemming benadrukt de toenemende druk op bedrijven om de zorgen over klimaatverandering serieus aan te pakken.

De ontevredenheid van investeerders over BP bereikte een hoogtepunt op de jaarlijkse vergadering van het bedrijf, wat resulteerde in een aanzienlijke uitdaging voor het leiderschap. Bijna 25 procent van de aandeelhouders stemde tegen de herverkiezing van voorzitter Helge Lund, een zeldzaam geval van zo’n sterke oppositie. Deze ontevredenheid kwam voort uit de recente beslissing van BP om haar ambitieuze klimaatstrategie op te geven, wat leidde tot kritiek van zowel milieugroeperingen als beleggers die zich zorgen maken over de koers van het bedrijf op de lange termijn.

  • De vergadering werd ontsierd door protesten van groene activisten die de acties van BP veroordeelden als schadelijk voor het milieu. Deze demonstraties onderstreepten de toenemende druk op bedrijven om de zorgen over klimaatverandering serieus aan te pakken.

Lund, die volgend jaar aftreedt, erkende dat BP een te ambitieuze groene agenda had nagestreefd en beloofde te leren van fouten uit het verleden. Zijn woorden konden echter een aanzienlijk deel van de aandeelhouders niet tevreden stellen, die sceptisch blijven over de inzet van het bedrijf voor duurzaamheid.

Fossiele brandstof op de eerste plaats

De CEO van BP, Murray Auchincloss, verdedigde de strategische verschuiving met het argument dat de eerdere focus op hernieuwbare energie misplaatst was en dat de prioriteit van het bedrijf nu ligt bij het maximaliseren van de aandeelhouderswaarde door een grotere productie van fossiele brandstoffen. Deze beslissing heeft kritiek uitgelokt van groene beleggers en campagnevoerders die het zien als een stap terug in de strijd tegen klimaatverandering. Zij stellen dat BP de weg zou moeten wijzen naar een duurzame toekomst, in plaats van vervuilende praktijken te verdubbelen.

De opstand tegen de herverkiezing van Lund benadrukt de groeiende invloed van milieukwesties binnen de beleggersgemeenschap. Grote institutionele beleggers nemen het milieubeleid van bedrijven steeds kritischer onder de loep en eisen actie om klimaatrisico’s te beperken. Deze trend suggereert dat bedrijven als BP onder voortdurende druk kunnen komen te staan om hun activiteiten af te stemmen op een duurzame toekomst, zelfs als ze prioriteit geven aan winstgevendheid op de korte termijn.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00