“Beleggers die denken dat de berenmarkt voorbij is, zijn onwetend”

Het is sinds begin dit jaar optimisme troef op de markten. Beleggers trekken zich op aan verschillende bedrijven die uitpakken met beter dan verwachte resultaten, minder forse renteverhogingen door de centrale banken, een afzwakkende inflatie en de recessievrees die afneemt. Toch is niet iedereen ervan overtuigd dat het ergste achter de rug is.

Waarom is dit belangrijk?

Het blijft een onzekere periode voor de beleggers. De inflatie blijft hoog, waardoor de centrale banken tot op vandaag het geldbeleid blijven verstrakken. Enerzijds is het goed dat ze de inflatie willen temperen, anderzijds vergroten de renteverhogingen de kansen op een recessie. De markten weten daarom niet altijd goed hoe te reageren op bepaalde nieuwsberichten. Denk bijvoorbeeld aan de cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Het is positief dat die sterk blijft, maar tegelijk zet dat de Federal Reserve aan om het verstrakkende geldbeleid voort te zetten.

Stierenmarkt

De aandelenmarkten bevinden zich nog niet in een stierenmarkt, maar ze zijn sinds begin dit jaar wel al hoger geschoten.

  • Bel20 : +4,85 procent
  • CaC40 : +11,93 procent
  • EuroStoxx50 : +11,98 procent
  • S&P500 : +7,47 procent
  • Nasdaq : +13,91 procent

De aandelenmarkten doen het onder meer goed omdat de inflatie aan het afzwakken is, en er meer signalen zijn dat een recessie in de VS en Europa vermeden kan worden. Veel beleggers verwachten ook dat de Federal Reserv

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer