“Beleggen in wijnaandelen kan je niet zomaar vergelijken met een belegging in een fles wijn”

Wijnliefhebbers kunnen op verschillende manieren beleggen in hun favoriete drank. Dat kan bijvoorbeeld door aandelen in een wijnbedrijf te kopen, of door zelf wijn aan te schaffen. “De ene belegging kan je niet zomaar vergelijken met de andere”, merkt Gertjan Verdickt, docent in financiële economie aan de KU Leuven, op in een gesprek met Business AM.


Beluister hier het volledige gesprek met Gertjan Verdickt.


De details: Via de beurs kan je aandelen kopen in allerhande wijnbedrijven. Denk bijvoorbeeld aan de Franse champagne- en wijngroep Vranken-Pommery Monopole of het luxemerk LMVH. Maar investeerders kunnen ook een deel van hun kapitaal rechtstreeks in wijn beleggen door flessen te kopen. Daarbij gaat het natuurlijk niet over wijnen die je in een grootwarenhuis koopt. De echt waardevolle wijnen vind je onder meer op veilingen, zoals Silvies.

  • Verdickt zegt in een interview met The Morning Drive van Business AM dat er wel enkele belangrijke verschillen zijn tussen aandelen of flessen wijn kopen. “Zo moet je rekening houden met extra transactiekosten als je bijvoorbeeld wijn koopt op een veiling”, klinkt het. “Daarenboven moet je de wijn bewaren, wat ook gepaard gaat met extra kosten, zoals de aankoop van een wijnfrigo.”
  • “Het is wel mogelijk om je wijn toe te vertrouwen aan bedrijven die gespecialiseerd zijn in de bewaring daarvan”, voegt de financiële expert eraan toe.

Wordt wijn meer waard?

Waardestijgingen: Net zoals aandelen kunnen flessen wijn na verloop van tijd meer waard worden. “We mogen niet vergeten dat wijn een consumptieproduct is. Sommige mensen kopen luxewijn om het op te drinken, waardoor het aanbod slinkt, met stijgende prijzen als gevolg”, verduidelijkt de docent.

  • Verdickt wijst erop dat wijn het de voorbije twaalf maanden beter heeft gedaan dan de S&P500. “Terwijl die index tijdens die periode met 6,5 procent is gezakt, is wijn met 8 procent gestegen”, klinkt het. “Ook over een langere periode moet wijn niet onder doen voor de aandelenmarkten. De S&P500 schoot de voorbije vijf jaar bijna 50 procent hoger. Wijn won gedurende die periode 44 procent.”

Risico’s: Een belegging in wijn is wel niet zondere risico’s.

  • “Om te beginnen is de markt veel illiquider dan de aandelenmarkten. Je hebt dus niet de garantie dat je een aangekochte fles wijn achteraf vlot van de hand kunt doen. Er is niet elke dag een veilig waarop je je investering kunt verkopen. Aandelen daarentegen kan je vrijwel meteen verkopen”, aldus Verdickt. “En zoals ik al zei, je zit ook met extra kosten.”

(fjc)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.