Bel20 schiet hoger ondanks stijgende Belgische langetermijnrente

Het inflatiecijfer in de Verenigde Staten is met 4,2 procent hoger dan verwacht. De beurzen aan de overkant van de Atlantische Oceaan kleuren dan ook rood momenteel. De impact op de Europese beurzen bleef uit. Zowel de Eurostoxx50 als de Bel20 hebben de beursdag in het groen afgesloten.

De Amerikaanse inflatie kwam in april uit op 4,2 procent. Dat is het hoogste peil sinds september 2008 (op jaarbasis). Veel beleggers vrezen bij een stijgende inflatie dat de centrale banken sneller het beleid zullen verstrakken. Op Wall Street heeft zich dat vertaald naar dalende koersen. Kort na het luiden van de openingsbel verloor de Dow Jones 0,4 procent. De S&P500 nam een duik van 0,7 procent en de Nasdaq ging 1,3 procent lager.

Impact op Belgische langetermijnrente

In onze contreien heeft het inflatienieuws uit de VS ertoe geleid dat de Belgische langetermijnrente in de lift zit. De tienjaarsrente had even de kaap van 0,2 procent gerond. Daarmee kwam de rente even uit op het niveau van voor de coronacrisis. Intussen schommelt die rond 0,19 procent. Ook elders in Europa zaten de langetermijnrentes in de lift. In Italië is de tienjaarsrente bijvoorbeeld voor het eerst sinds september boven 1 procent gestegen.

De Belgische rentestijging heeft de beleggers momenteel nog geen angst ingeboezemd. De Bel20 kon de beursdag 0,5 procent in de plus afsluiten.

Ageas was de primus van de Belgische klas. Het aandeel van de verzekeraar steeg met 2,5 procent. Ageas heeft de winstprognose voor dit jaar verhoogd nadat het met de kwartaalresultaten de analistenverwachtingen had geklopt. De nettowinst in het eerste kwartaal kwam uit op 296 miljoen euro. De analisten hadden gerekend op een winst van 226 miljoen euro. Melexis was met een verlies van 1,85 procent de hekkensluiter van de Bel20.

Verlies AEX door Just Eat Takeaway

De Eurostoxx50 ging woensdagavond 0,2 procent hoger. De Nederlandse AEX verloor wel 0,15 procent. Bij onze noorderburen moest Just Eat Takeaway een stevig verlies slikken. Het aandeel verloor 8,1 procent. Delivery Hero, een van de grootste concurrenten van Just Eat Takeaway, gaat na twee jaar opnieuw de activiteiten opstarten in Duitsland.

Delivery Hero verkocht zijn Duitse activiteiten in 2018 aan het toenmalige Takeaway om zich te concentreren op markten in Azië, Europa, het Midden-Oosten en de VS. Just Eat Takeaway krijgt met andere woorden opnieuw concurrentie op de Duitse markt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20