Het Federaal Planbureau komt met nieuwe cijfers over het mogelijke begrotingstekort in 2025. Die ogen, bij ongewijzigd beleid, nog slechter dan de voorspelling van het Monitoringscomité in juli.
In het nieuws: Volgens het Federaal Planbureau is er straks geen tekort van 4,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp), maar 4,9 procent.
- Alle Belgische overheden samen zullen in 2025 een begrotingstekort van 30,65 miljard euro met zich meedragen. Dat leren de macro-economische cijfers in een rapport van het Federaal Planbureau.
- Het Monitoringscomité hield het in juli nog op 29,4 miljard euro of 4,7 procent van het bbp. Volgens het Planbureau komt daar dus twee procentpunt bij.
- Federaal formateur Bart De Wever (N-VA) hoopte om het aanzwellend tekort aan te grijpen om snel een regering te vormen. Daarbij noemde hij de deadline van 20 september. Door het buitensporig tekort kwam België op het Europees strafbankje terecht. De Europese Commissie wil normaal gezien tegen 20 september een Belgisch plan ontvangen om het tekort terug te dringen. Een regering tegen dan zal niet lukken, besefte ook De Wever. België heeft daarom uitstel gevraagd, weet De Standaard.
- Een nieuwe regering is van belang om bij de Europese Commissie de goedkeuring te krijgen om een saneringstraject van 7 jaar aan te vangen. Dat traject vraagt 0,6 procent van het bbp aan besparingen per jaar. De voorwaarde die Europa daaraan koppelt, zijn stevige hervormingen, onder andere in het pensioenbeleid. Die lagen op tafel in de supernota van De Wever, maar door de gevoelige materie wordt daar voorlopig niet over onderhandeld.
- Zonder plan op langere termijn zal België allicht een traject van 4 jaar opgelegd krijgen. Dat traject is een stuk strenger: landen moeten dan 0,8 tot 0,9 procent van het bbp per jaar besparen.
- “We kunnen nog eventjes wachten, tot november, maar ook niet veel langer”, erkende De Wever maandag tegenover ATV. “Je moet het ook allemaal goedgekeurd krijgen in het parlement voor 2025, het eerste begrotingsjaar. Als je die deadline mist, dan ben je al half mislukt nog voor je begonnen bent”.
- Voor dit jaar becijferde het Federaal Planbureau een tekort van 27,7 miljard euro. Dat is wel gelijk aan het cijfer waar ook het Monitoringscomité in juli op uitkwam.