Bedrijf print minuscule replica van legendarisch beeldhouwwerk

Exaddon, een Zwitserse spin-off van de Universiteit van Zurich, heeft een ‘micro-angelo’ klaargespeeld, een minuscule replica van de ‘David’, het bekende beeldhouwwerk van Italiaanse renaissancekunstenaar Michelangelo. En dat met een 3D-printer.

Het koperen beeldje dat de naam ‘Tiny David’ kreeg is amper met het blote oog zichtbaar. Het is 1 millimeter hoog, een fractie van een millimeter breed, en weegt 2 microgram. Ter vergelijking: Het echte beeld is 5,17 meter hoog, weegt 6 ton en is uit marmer vervaardigd.

Het beeldje maken was geen sinecure. Het duurde 12 uur om het te printen. Een stuk korter dan de originele David – Michelangelo deed er vier jaar over, van 1501 tot 1504 – maar best lang in verhouding met andere 3D-printbeurten. Dat komt door de vele details op het minibeeld.

‘Het is meer dan een kopie en kleinere versie van Michelangelo’s David’, schreef Exaddon-medewerker Giorgio Ercolano in een blogpost. ‘Onze grondige kennis van het printproces heeft tot een nieuwe manier geleid om het 3D-computermodel te verwerken en in code om te zetten. Dat is wat het beeld zo bijzonder maakt.’

De Exaddon-medewerkers hebben nog geprobeerd een nóg kleinere David te maken, maar voorlopig is de CERES-printer, en hun technologie, daar niet op voorzien. ‘Dan begint micro-David eruit te zien alsof hij uit Play-Doh gemaakt is’, merkt technologiewebsite TechCrunch op. ‘Maar ze komen er wel.’

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20