Beaulieu-familie schikt voor recordbedrag van 70 miljoen euro

De familie van Beaulieu-stichter Roger De Clerck heeft een megaschikking getroffen in het fraudeonderzoek naar de verdeling van een aandelenpakket. De Belgische schatkist wordt met 70 miljoen euro gespijsd, schrijft de krant De Standaard.

Roger De Clerck. – Isopix

Waarover gaat het? De West-Vlaamse tapijtgroep lag jarenlang in de clinch met het gerecht, omdat ze een omvangrijk systeem had opgezet om belastingen te ontduiken. Pas in 2016, één jaar na het overlijden van stichter Roger De Clerck (91), sloten zijn zes kinderen een deal met de Bijzondere Belastinginspectie. De waarde van die schikking wordt op 405 miljoen euro geschat, maar een definitief bedrag kwam nooit naar buiten.

Maar het stof van het eerste onderzoek, dat ruim 25 jaar aansleepte, was nog niet gaan liggen of er dook een nieuw dossier op. Het gerecht werd getipt dat drie kinderen van Roger De Clerck – Luc, Francis en Anne – 55 procent van de aandelen van Beaulieu onder elkaar hadden verdeeld. Ze waren daarbij hun oudste (Jan) en jongste (Dominiek) broer ‘vergeten’. En zo is het meteen duidelijk vanuit welke hoek de tip kwam.

Het nieuws? Door de schikking van 70 miljoen euro die de familieleden getroffen hebben, ontsnappen ze aan een celstraf én een verbeurdverklaring van hun aandelen. Het duurde twee jaar om een akkoord, dat afgelopen maandag ondertekend werd, op poten te zetten. De deal wordt waarschijnlijk in oktober voorgelegd aan het gerecht.

De details?

  • De schikking moet vermijden dat er een rechtszaak komt voor het hof van beroep. Bovendien worden Jan en Dominiek schadeloos gesteld én zijn de begane strafrechtelijke inbreuken bij deze afgekocht.
  • Wie goed geteld heeft, mist één van de kinderen in het verhaal. Mieke De Clerck, de oudste zus, had zich geen burgerlijke partij gesteld en is geen onderdeel van de schikking. Ze heeft opnieuw de naam Hanssens van haar moeder aangenomen.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20