De Britse veteraan-journalist John Sudworth is vorige week halsoverkop van China naar Taiwan gevlucht. Sudworth haalde zich naar verluidt de toorn van Peking op de hals door zijn verslaggeving over de kampen in Xinjiang. Er werd gevreesd voor zijn veiligheid door zijn werkgever, de BBC.
De Britse nationale omroepdienst (BBC) zei woensdag dat het de journalist John Sudworth geholpen had om van China naar Taiwan te vluchten. Sudworth zal vanuit Taiwan over China en Azië blijven verslaggeven.
Volgens de Foreign Correspondent’s Club van China had Sudworth vorige week het land al verlaten. De journalistenorganisatie meent dat er zou gevreesd worden voor de veiligheid van Sudworth en zijn familie. Ook zijn vrouw, Yvonne Murray, zou mee geëvacueerd zijn.
Het vertrek van de journalist zou enkele dagen stilgehouden zijn om de Chinese overheid niet te alarmeren. ‘Het werk van John legde zaken bloot dat de Chinese overheid wou verbergen van de wereld’, zei de BBC in een bericht op Twitter.
Werk rond Xinjiang
Sudworth is al negen jaar een van de meest waardevolle China-correspondenten voor de Britse omroep. Vorig jaar mocht hij de George Polk-prijs in ontvangst nemen voor zijn verslaggeving over de interneringskampen in Xinjiang, waar een groot deel van de Oeigoerse minderheid van het land moet wegkwijnen.
China identificeert die moslimminderheid als een gevaar voor de harmonie in het land en moest in het verleden ook al afrekenen met moslimterrorisme in de regio die eigenlijk een hoge graad van autonomie van China zou moeten kennen. Daardoor heeft de Chinese overheid besloten om de Oeigoeren van Xinjiang opnieuw ‘op te voeden’. Feitelijk begaat China in de regio een genocide door Oeigoerse families op te splitsen en ook geforceerde steriliseringen uit te voeren. Er is ook sprake van talloze andere wreedheden in de ‘heropvoedingskampen’.
China blijft echter volhouden dat de kampen onschuldig zijn en de Oeigoeren klaarstomen voor betere jobs in het land. Door de verzameling van talloze getuigenissen van Oeigoeren die China ook konden ontvluchten, de politieke druk op Oeigoerse activisten in het land en de obstructie van westerse journalisten in Xinjiang, kunnen we echter met grotere zekerheid aannemen dat er sprake is van grove overtredingen van de mensenrechten in de Chinese provincie. En dat die misdaden tegen de mensheid daarbij ook systematisch georganiseerd worden door de Chinese overheid.
Chinese staatsmedia is bikkelhard
Volgens de Foreign Correspondent’s Club werden de mediacampagnes tegen Sudworth door de Chinese staatspers de laatste maanden serieus opgevoerd. Die zouden video’s delen van Sudworth die gefilmd werd door camera’s van de Chinese politie. Een soort smeercampagne, dus.
‘De laatste jaren is de druk en het dreigingsniveau vanuit de Chinese overheid naar mij toe fors toegenomen’, zei Sudworth op de radio van de BBC. ‘In de laatste maanden escaleerde het echter. Er werd jegens de BBC een volledige propagandacampagne op touw gezet. Die was ook op mij gericht en werd rechtstreeks gepleegd door de Communistische Partij’, meent de Brit.
De Chinese staatsmedia is niet mals over de gevluchte journalist. De Global Times, een Engelstalige Chinese staatsmedia, schreef gisteren het volgende: ‘John Sudworth, Peking-correspondent voor de BBC, die berucht is China vanwege zijn bevooroordeelde verslaggeving over overheidsbeleid in Xinjiang en de maatregelen tegen Covid-19, heeft het land verlaten en houdt zich nu schuil op het eiland Taiwan. Verschillende personen in Xinjiang zijn van plan om de BBC aan te klagen voor het produceren van nepnieuws.’
Lees ook:
- Boeing: Houd mensenrechten en business gescheiden
- Facebook: ‘Chinese hackers viseren Oeigoeren in het buitenland’
(tb)