Boeing: ‘Houd mensenrechten en business gescheiden’

Boeing wil dat de Verenigde Staten de geschillen over mensenrechten en andere onderwerpen gescheiden houden van handelsbetrekkingen met Peking. Dat laat het Amerikaanse vliegtuigbedrijf woensdag weten tijdens een online luchtvaarttop van de Amerikaanse Kamer van Koophandel.

Dave Calhoun, CEO van Boeing, vertelde het onlineforum van de Amerikaanse Kamer van Koophandel dat hij geloofde dat een groot geschil over vliegtuigsubsidies met Europa kon worden opgelost na zestien jaar van getouwtrek bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Maar hij stelde dat in contrast met de vooruitzichten voor handel met Peking.

Mondiale rol

Calhoun waarschuwde dat zijn Europese rivaal Airbus zou winnen als de Amerikaanse vliegtuigbouwer zou worden buitengesloten van China, omwille van geschillen over mensenrechten en andere politieke onderwerpen.

China verwerpt beschuldigingen van de Verenigde Staten en anderen dat het genocide pleegt tegen de Oeigoeren in Xinjiang, de afgelegen westelijke Chinese regio. Volgens activisten worden er meer dan een miljoen mensen in interneringskampen vastgehouden.

Het Witte Huis en de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger hebben nog geen commentaar gegeven op de opmerkingen van Calhoun.

Maar vorige maand waarschuwde de Amerikaanse president Joe Biden wel dat er voor China ‘repercussies’ zouden volgen voor schendingen van de mensenrechten. Hij zei dat de Verenigde Staten hun mondiale rol in het aankaarten van dergelijke kwesties opnieuw zouden bevestigen.

Kwart van verkoop

Bezorgdheden vanuit de zakenwereld om mensenrechten in China zijn niet nieuw. Peking wordt steeds meer geconfronteerd met spanningen met het Westen over zijn behandeling van etnische en religieuze minderheden in Xinjiang.

Grote bedrijven als Nike en H&M gingen wel al op de knieën voor mensenrechten. In het verleden gebruikten ze katoen dat door Oeigoerse dwangarbeiders werd geplukt.

Boeing en Airbus verkopen elk ongeveer een kwart van hun jets aan China. Het land heeft de Verenigde Staten voorbijgestreefd als ’s werelds grootste binnenlandse reismarkt.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20