Eén van de redenen waarom Oekraïne al zo lang weerstand biedt aan de Russische agressor, heet Bayraktar TB2. De drone toont zich bijzonder effectief in het vernielen van Russisch oorlogsmateriaal, waaronder zelfs tanks en schepen. Haluk Bayraktar, de CEO van fabrikant Baykar, zweert de drones nooit aan Rusland te zullen verkopen.
Potentiële kopers al bij voorbaat op een zwarte lijst plaatsen, het lijkt wel een van de slechtste verkooptechnieken ooit. En toch besliste Haluk Bayraktar, de CEO van het Turkse bedrijf Baykar, zonder verpinken om nooit drones aan Rusland te zullen verkopen. Dat verklaarde hij in een interview met de Amerikaanse televisiezender CNN.
Succesformule
Presentatrice Julia Chatterley praatte met de CEO over het succes van de drone, die zeker aan het begin van de Russische invasie van Oekraïne zijn strepen verdiende. De drone, die tot 150 kilogram aan bommen of raketten kan vervoeren, slaagde er in heel wat Russische tanks te doen uiteenspatten. Met behulp van lasertechnologie worden de raketten naar hun doel, in sommige gevallen een volledig Russisch konvooi, geleid.
Haluk Bayraktar, die het bedrijf leidt met zijn broers Selçuk (CTO) en Ahmet (CFO), gaf aan trots te zijn op zijn TB2-kindje, dat een van de symbolen werd van de strijd tegen Rusland. “Het is aangrijpend”, zei de CEO, waarna hij uitwijdde over de jarenlange samenwerking en sterke banden met Oekraïne.
Chatterley wou echter van de CEO weten of hij ook drones aan Rusland zou verkopen, indien die vraag er komt. “We hebben er geen geleverd en we gaan ze nooit iets leveren. Wij steunen Oekraïne, steunen Oekraïne’s soevereiniteit, onafhankelijkheid en verzet”, was de CEO stellig.
Donaties en crowdfundings
En of dat Baykar Oekraïne steunt. Voor de invasie van Rusland had het land al 20 exemplaren aangekocht, en sinds maart leverde Baykar er nog 50 extra. Het bedrijf steunt het land ook via verschillende andere wegen: zo zette Litouwen een crowdfunding op poten om vijf miljoen euro in te zamelen, om daarmee een TB2 te kopen voor Oekraïne. Toen de crowdfunding zes miljoen ophaalde, besloot Baykar de drone gewoon te doneren. Anderhalf miljoen euro uit de pot zou dienen om munitie aan te kopen voor het toestel, de rest ging naar humanitaire hulp.
Ook toen Oekraïne zelf via een social mediacampagne geld inzamelde voor drones, besloot Baykar drie exemplaren te doneren. Ook in Polen en Noorwegen werden ondertussen crowdfundings opgestart om enkele exemplaren te kunnen doneren aan Oekraïne.
Mikhailo Podolyak, een adviseur van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, was verheugd met de uitspraken van Haluk Bayraktar: “Waarden zijn belangrijker dan geld. Een waardig voorbeeld voor hen die het mogelijk achten samen te werken met een terroristisch land dat kinderen vermoordt”, verklaarde hij via Twitter.
(fjc)