Batterijfabrikant Northvolt en autobouwer BMW gaan nauwer samenwerken

Het Duitse autoconcern BMW Group gaat batterijcellen voor zijn elektrische wagens afnemen van het Zwitserse bedrijf Northvolt. Met het contract, dat voor een langere tijd is afgesloten, is een bedrag van 2 miljard dollar gemoeid. Northvolt wordt de eerste Europese leverancier die door BMW zal worden ingeschakeld voor de levering van batterijen.

De Duitse autobouwer heeft al gelijkaardige contracten gesloten met het Zuid-Koreaanse concern Samsung en het Chinese bedrijf Catl, dat momenteel in de buurt van een Duitse stad Erfurt een batterijfabriek bouwt. Northvolt is één van de fabrieken die de Europese Unie moet helpen om zijn ambities op het gebied van batterijtechnologie waar te maken.

Duurzaamheid

Northvolt bouwt momenteel in Skellefteå in het noorden van Sweden een fabriek waar over drie jaar met de productie van autobatterijen moet kunnen worden gestart. De fabriek moet de Europese Unie helpen zijn positie op de markt van autobatterijen, die momenteel nog altijd door Aziatische bedrijven wordt gedomineerd, te versterken.

Northvolt zal voor de productie van de batterijcellen uitsluitend op lokale energiebronnen beroep doen. Daarbij zal ook alleen met duurzame energie – afkomstig van windturbines en waterkrachtcentrales – worden gewerkt.

Oliver Zipse, topman van BMW, wijst er daarbij op met al zijn leveranciers een overeenkomst te hebben dat de productie van de batterijcellen uitsluitend op duurzame bronnen beroep zal doen. Ook bij de inkoop van grondstoffen zoals kobalt of lithium zal volgens beide partijen exclusief gebruik gemaakt worden van mijnen die aan bepaalde duurzaamheidsnormen voldoen.

BMW nam eerder al een belang in de Zweedse batterijfabrikant.

iX3

BMW wil in de loop van volgend jaar vijf nieuwe elektrische modellen op de automarkt introduceren. Over drie jaar zou de elektrische vloot van de Duitse autobouwer al minstens twaalf types omvatten. Het bedrijf heeft zopas zijn nieuwe suv-model iX3 voorgesteld.

‘Dit is het eerste elektrische type dat van de flexibele architectuur – die auto’s met brandstofmotoren, plugin-hybrides en elektrische wagens kan ondersteunen – van BMW gebruik zal maken,’ aldus de Duitse constructeur.

De iX3 moet de concurrentie aangaan met modellen zoals de I-Pace van Jaguar en het Model Y van Tesla. BMW laat de iX3 later dit jaar zijn debuut maken in China. Begin volgend jaar wordt het model ook in Europa gelanceerd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20