BASF is opnieuw het grootste chemieconcern van de wereld

Het Duitse concern Basf heeft zich het voorbije jaar opnieuw als het grootste chemiebedrijf ter wereld getoond. Daardoor wordt de Chinese onderneming Sinopec, die het jaar voordien de lijst aanvoerde, naar de tweede plaats teruggewezen.

De lijst wordt opgesteld door consulent Independent Commodity Intelligence Services (Icis), gebaseerd op een analyse van de jaaromzetten van de grote chemiebedrijven.

Basf realiseerde vorig jaar met de verkoop van scheikundige producten een omzet van 66,6 miljard dollar. Dat betekende een daling met 1,5 procent tegenover het jaar voordien. Ondanks die achteruitgang kon het Duitse bedrijf toch opnieuw de titel van het grootste chemieconcern van de wereld opeisen. Zijn rechtstreekse concurrenten dienden immers met nog grotere inkrimpingen af te rekenen.

Moeilijke periode

Het Chinese concern Sinopec eindigde met een omzet van 63,2 miljard dollar – 6,9 procent minder dan het jaar voordien – op een tweede plaats. Het Amerikaanse bedrijf Dow kwam met 43 miljard dollar inkomsten op de derde plaats.

De top vijf bestaat verder uit het Amerikaanse LyondellBasell met 34,7 miljard dollar en het Saudisch-Arabische Sabic met 32,5 miljard dollar. Ook deze drie groepen zagen hun omzet met respectievelijk 13,4 procent, 11 procent en 19 procent inkrimpen. Daarna volgen Ineos, ExxonMobil, LG Chem, DuPont en Sumitomo Chemical.

‘Het voorbije jaar betekende voor de wereldwijde chemiesector een moeilijke periode,’ aldus analist Joseph Chang, hoofdredacteur van Icis Chemical Business. ‘De omzet en winst daalden wereldwijd bijna over de hele linie.’

‘De sector werd geconfronteerd met een algemene productievertraging. Dat leidde, samen met een overcapaciteit op de belangrijkste chemiemarkten, uiteindelijk tot een moeilijk jaar.’ Chang voegt er wel aan toe dat die problemen dit jaar door de coronapandemie nog zullen worden overschaduwd. De uitbraak van het virus zal volgens hem de resultaten van de bedrijven en de sector nog harder treffen.

Solvay

De honderd grootste chemiebedrijven van de wereld hebben vorig jaar samen 1,05 biljoen dollar aan inkomsten gegenereerd. Dat was 4,9 procent minder dan het jaar voordien. Deze daling volgt op een groei van 10 procent twee jaar geleden.

Uit de gegevens blijkt nog dat drieëndertig grote chemiebedrijven het voorbije jaar een omzetdaling van meer dan 10 procent moesten melden.

Solvay was op een 26ste plaats vorig jaar de enige Belgische vertegenwoordiger in de top honderd. De omzet van het bedrijf viel dat jaar met 0,6 procent terug tot nagenoeg 12,61 miljard dollar.

Meer