Bart De Wever (N-VA) benoemd tot informateur

Koning Filip heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever benoemd tot informateur. Hij moet nu nagaan welke coalities mogelijk zijn.

In het nieuws: De Wever, als partijvoorzitter van de grootste partij, is de logische keuze als informateur.

  • De koning rondde woensdagmiddag zijn verkennende gesprekken met de partijvoorzitters af. Daarna werd Bart De Wever al snel aangeduid als informateur. De Wever sprak een uur lang met koning Filip over zijn opdracht.
  • Die is, volgens het paleis, om “na te gaan welke partijen bereid zijn om snel een stabiele coalitie op het federale niveau te vormen en welke de belangrijkste politieke lijnen van deze coalitie zouden zijn”.
  • Die opdracht zou wel eens snel kunnen gaan. Een Arizonacoalitie tussen MR, Les Engagés, N-VA, Vooruit en cd&v lijkt de meest logische optie. MR en Les Engagés zullen in Wallonië al samen een regering vormen. Belangrijkste taak voor De Wever wordt om na te gaan welke raakvlakken de partijen hebben.
  • PS, Ecolo, Open Vld en Groen lieten allen verstaan om op federaal niveau voor de oppositie te kiezen. Met een stevig cordon sanitaire rond Vlaams Belang en weinig bereidheid om PVDA tot een centrumrechtse coalitie toe te laten, ligt Arizona voor de hand.
  • De Wever blijft als leider van de grootste partij in Vlaanderen ook op Vlaams niveau aftasten wat er mogelijk is.
  • Op federaal niveau moet De Wever op woensdag 19 juni een eerste verslag uitbrengen bij de koning over zijn bevindingen. Voorlopig krijgt hij een week de tijd. In zijn omgeving is te horen dat hij in stilte wil werken, weet De Morgen. De Wever legde dan ook geen verklaringen af bij zijn vertrek vanaf het paleis.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.