Bart De Wever en Paul Magnette krijgen mandaat om regering te vormen

N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Paul Magnette hebben van de koning de officiële vraag gekregen om een regering te vormen. Op 31 juli brengen ze voor de eerste keer verslag uit.

De audiëntie kwam er nadat de ‘drie koningen’ Egbert Lachaert (Open Vld), Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) zondagavond aankondigden dat ze er de brui aan geven. Achter de schermen werden er al een tijd gesprekken gevoerd tussen de N-VA en de PS en die worden nu geofficialiseerd.

De Wever maakte een en ander wereldkundig op Facebook, met een kwinkslag. Op de foto is de N-VA-voorzitter z’n schoenen aan het opblinken. Een verwijzing naar januari, toen De Wever nadrukkelijk solliciteerde naar een informateursopdracht, maar die twijfelachtige eer toen naar Koen Geens (CD&V) zag gaan.

https://www.facebook.com/bartdewever/posts/10157359466847057

Welke coalitie de twee willen samenstellen is nog niet duidelijk, maar de uitstap naar het paleis geeft Magnette alvast een sterker mandaat, waardoor hij makkelijker rugdekking zal krijgen in Franstalig België. Dat geeft deze formatiepoging een officiëler kader dan de vorige.

Na de drie koningen krijgen we nu dus de twee keizers, vernoemd naar twee Romeinse keizers Diocletianus en Maximianus, die in de derde en vierde eeuw na Christus samen regeerden.

De beide partijvoorzitters namen de uitdaging aan. Magnette liet al uitschijnen dat wat hem betreft over confederalisme kan gepraat worden, wat de N-VA over de streep trok.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20