FC Barcelona trekt naar de metaverse: club wil 300 miljoen fans wereldwijd op één centrale plek verzamelen

Voetbalclub Barcelona kondigt een nieuwe eigen metaverse aan. Dat deed president Joan Laporta tijdens een presentatie op het Mobile World Congress in Barcelona. 

De voetbalclub uit Catalonië verkeert al langere tijd in zwaar weer. Vorige maand heeft het bestuur de financiën van de club vrijgegeven, waaruit blijkt dat Barcelona de afgelopen twee seizoenen 600 miljoen euro verlies heeft geleden. Hiervan was slechts 135 miljoen euro te wijten aan de coronapandemie. Het leidde tot een salarisverlaging bij verschillende spelers, waardoor de club 159 miljoen euro heeft kunnen uitsparen. Toen Laporta vorig jaar de nieuwe president van de club werd, kampte het met een schuld van 1,35 miljard euro.

Nieuwe concurrenten

Laporta vertelde in zijn presentatie dat de club wordt geconfronteerd met nieuwe concurrentie. Contentplatformen, zoals Disney en Netflix, zijn gevestigde namen in de entertainmentindustrie geworden, waardoor de club steeds meer moeite lijkt te hebben met het trekken van kijkers.

Laporta zei daarnaast dat de club 300 miljoen fans wereldwijd heeft, waardoor het belangrijk is om de internationale markt nog beter te benutten. Daarom werkt de club aan een eigen metaverse, inclusief NFT’s en crypto. Hierdoor kan Barcelona fans wereldwijd verzamelen op een centrale online plek en hen (betalende) diensten aanbieden. De slogan “Mes Que un Club” – meer dan een club – lijkt zo steeds relevanter te worden.

Daarbij was het wel belangrijk om een balans te vinden tussen het behoud van de essentie van een lokale Catalaanse club en geld verdienen aan internationale fans. De president was echter nog terughoudend met het geven van details, maar benadrukte wel al dat NFT’s en crypto een belangrijke rol gaan spelen in de financiële situatie van de club.

Creatief zijn

Omdat de club niet in het bezit is van een rijke eigenaar, maar van leden en fans, moet het op een creatieve manier financiële mogelijkheden zoeken. “Er is een nieuwe zakenwereld en om daarin kunnen concurreren, moeten we sterk inzetten op digitale innovatie”, aldus Laporta.

Barça is alweer aan een moeizaam seizoen bezig. De club wist zich niet te handhaven in de Champions League en loopt 15 punten achter op leider Real Madrid in La Liga. Trainer Xavi, die de vorig jaar ontslagen Ronald Koeman opvolgde, lijkt het tij voorlopig echter te kunnen keren. De club is al 7 wedstrijden ongeslagen.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20