Socio’s FC Barcelona gaan akkoord met miljardenlening voor renovatie Camp Nou

De clubleden van voetbalclub FC Barcelona hebben hun goedkeuring gehecht aan een financieringspakket ter waarde van maximaal 1,5 miljard euro (1,69 miljard dollar) om het iconische Camp Nou-stadion van de club en aanverwante faciliteiten op te knappen.

Het geld dient dus voor de renovatie van het 64 jaar oude Camp Nou, met 99.354 plaatsen Europa’s grootste stadion. Volgens de clubleiding is de vernieuwbouw van fundamenteel belang voor de toekomst van Barcelona. De stadionfaciliteiten zijn in een vervallen staat; een situatie waardoor de club verplicht is om regelmatig reparaties te bekostigen en boetes te betalen voor het niet voldoen aan de Europese regelgeving.

110.000 zitplaatsen

Camp Nou zou na de geplande verbouwing 110.000 zitplaatsen tellen. Dat zou jaarlijks gaan om een bedrag van 200 miljoen euro aan extra inkomsten, bericht Belga. Dat betekent heel wat voor de Catalaanse topploeg, die onder een zware schuldenlast gebukt gaat.

FC Barcelona is het eigendom van 137.000 leden. 42.693 abonnees, of 87,8% van degenen die online hun stem hebben uitgebracht over de goedkeuring, zeiden ja tegen de financiering van het project.

Stadion Johan Cruijff

De bouwwerkzaamheden gaan wellicht komende zomer van start. Tot aan de afronding van de arbeid wil Barça het Stadion Johan Cruijff als alternatieve thuisbasis gaan gebruiken. Het ’Estadi Johan Cruyff’ ligt in een buitenwijk van de stad en biedt plaats aan ongeveer 6.000 bezoekers. Op het complex speelt onder meer het B-elftal en de vrouwenploeg van FCB. Met een investering van 20 miljoen euro wil de clubleiding dit veel kleinere stadion (tijdelijk) uitbreiden.

(mah)

Meer