FC Barcelona moet loonmassa spelers drastisch inkrimpen

De Spaanse voetbalclub FC Barcelona mag jaarlijks nog 97,94 miljoen euro aan spelerslonen uitbetalen. Daarmee wordt het salarisbudget van de Catalaanse club tegenover vorig jaar met 250 miljoen euro ingekrompen. Dat blijkt uit de nieuwe loonmaatregelen die de Spaanse voetbalfederatie La Liga heeft uitgevaardigd.

De loonmassa van FC Barcelona valt hierdoor terug tot een niveau dat zelfs onder het budget blijft van de Engelse club Watford FC, die eind vorig seizoen zijn promotie naar de Premier League, de meest lucratieve voetbalcompetitie van de wereld, mocht vieren.

Schuldenlast

FC Barcelona wordt door La Liga gedwongen zijn uitgaven sterk te beperken. Dat is het gevolg van de zware schuldenlast die de club torst en die in augustus dit jaar tot 1,35 miljard euro was opgelopen.

“La Liga berekende het toegelaten salarisbudget van de Spaanse clubs op basis van onder meer hun uitgaven en inkomsten”, verduidelijkt Jose Guerra, directeur van de La Liga. 

De loonkloof tussen FC Barcelona en de andere grote Spaanse voetbalclubs is door de nieuwe maatregel bijzonder groot. Real Madrid, de historische rivaal van de Catalaanse club, mag per jaar zijn spelers maximaal 739,2 miljoen euro aan salarissen uitbetalen.

Maar ook in vergelijking met de andere topclubs uit de Spaanse competitie wordt FC Barcelona tot een spaarzaam loonbeleid gedwongen. Atlético Madrid kreeg een loonbudget van 171,6 million euro toegewezen, terwijl Sevilla FC met een salarisvolume van 200,4 miljoen euro mag werken.

FC Barcelona mag aan spelerslonen zelfs minder besteden dan de Engelse club Watford FC, die ongeveer 111,2 miljoen euro aan salarissen uitgeeft.

Het verschil tussen beide clubs is nochtans enorm. Watford heeft immers in het Engelse voetbal nog nooit een belangrijke trofee gewonnen, terwijl Barcelona al vijf keer de Champions League wist te veroveren.

Vrije spelers

Door zijn financiële problemen heeft FC Barcelona een dramatische zomer achter de rug. Om de uitgaven onder controle te houden, diende de club stervoetballer Lionel Messi, aanvoerder van het team, aan Paris Saint-Germain te verkopen. “Maar ook dat was niet voldoende om de budgetbekommernissen op te lossen”, merken waarnemers op.

Tijdens de voorbije transferperiode konden alleen Eric Garcia, Sergio Aguero en Memphis Depay als vrije spelers worden aangetrokken. Gerard Piqué, een ander icoon van de Catalaanse club, bleek tot een belangrijke looninlevering bereid om het bestuur toe te laten nieuwe spelers aan te trekken.

Bovendien werd aanvaller Antoine Griezmann aan Atlético Madrid verhuurd. Ook die ingreep moest de loonmassa van FC Barcelona verder verkleinen.

(lb)

Meer