Dwingt “Barçagate” de machtige voetbalclub FC Barcelona op de knieën? Dit is hoe het corruptieschandaal een van ’s werelds grootste sportmerken kan beschadigen

De Catalaanse voetbalclub FC Barcelona is verwikkeld in een van de grootste corruptieschandalen in de sportwereld van de afgelopen decennia: “Barçagate”, ook bekend als de “Negreira-affaire”, verwijzend naar de voormalige scheidsrechter aan wie de voetbalclub miljoenen euro’s betaalde om het resultaat van wedstrijden te beïnvloeden.

Waarom is dit belangrijk?

Het merk FC Barcelona staat wereldwijd bekend als een van de bekendste en populairste voetbalclubs ter wereld. Het is een belangrijk symbool van de Spaanse cultuur en sport en een belangrijke speler in de mondiale voetbalindustrie. Het merk vertegenwoordigt niet alleen het professionele voetbalteam, maar ook de stad Barcelona. Een symbool waarvan de fundamenten nu zouden kunnen afbrokkelen onder het gewicht van Barçagate.

In het nieuws: Vorige week hebben Spaanse aanklagers voetbalclub FC Barcelona formeel beschuldigd van zakelijke en sportgerelateerde corruptie.

 • Ze hebben de voormalige voorzitters van de club, Sandro Rosell en Josep Maria Bartomeu, beschuldigd van omkoping, vervalsing van documenten en oneerlijk bestuur.
 • De aanklachten hebben betrekking op betalingen aan José Maria Enriquez Negreira tijdens zijn ambtstermijn als vice-voorzitter van de Spaanse technische scheidsrechterscommissie.
 • Volgens Bloomberg ontvingen de bedrijven van de voormalige scheidsrechter tussen 2001 en 2018 ruim 7,3 miljoen euro van Barça, in ruil voor “technisch advies”. Enriquez Negreira was echter tegelijkertijd nummer twee van de Technische Commissie van Scheidsrechters (CTA), dat toezicht houdt op de wedstrijdofficials in het Spaanse professionele voetbal.
 • “Barça is onschuldig en is het slachtoffer van een lastercampagne, waar momenteel iedereen bij betrokken is, gericht op het beschadigen van haar eer”, twitterde president van de club Laporta afgelopen vrijdag in een reactie op het nieuws.

Wordt Barça binnenkort uitgesloten van de (lucratieve) Europese competities?

Indien de strafzaak in behandeling wordt genomen kan de UEFA besluiten Barça uit te sluiten van alle Europese competities.

 • Hieronder vallen de Champions League, Europa League en Conference League. Een dergelijke beslissing is echter nog niet genomen.
 • Barça verdient aanzienlijke inkomsten uit Europese avonturen, met name de Champions League. Naast kwalificatiebonussen en beloningen voor wedstrijdoverwinningen, profiteert de club ook van inkomsten uit tv-rechten, sponsors en kaartverkoop voor thuis- en uitwedstrijden.
  • De competitie biedt ook marketing- en reclamemogelijkheden, met lucratieve sponsordeals en partnerschappen.
  • Volgens de gespecialiseerde website Culemanía, die sprak met Brand Finance – een financieel adviesbureau – kunnen de gevolgen van “Barçagate” voor de economie van de voetbalclub aanzienlijk zijn. Met name wat betreft het vinden van nieuwe sponsors: “Dit soort schandalen schaadt de onderhandelingspositie van de club, waardoor het in de situatie zou kunnen komen dat er minder gunstige overeenkomsten op financieel gebied worden gesloten”.

Financiële machine

 • Een paar cijfers ter illustratie van de financiële machine die Barça is:
  • Afgelopen september kondigde Barça een stijgende inkomstenprognoses aan voor het seizoen 2022-2023, met een verwachte omzet van 1,255 miljard euro, aldus AFP. De stijging is vooral te danken aan de verkoop van tv-rechten.
  • Het seizoen 2021-2022 eindigde met een recordomzet van 1,017 miljard euro en een winst van 98 miljoen euro. Dat is ruim boven de 5 miljoen euro die oorspronkelijk was voorspeld.

Nieuw stadion

Aan de zijlijn: Tot overmaat van ramp kondigde de historische rivaal van de club, Real Madrid, zondag aan zich aan te sluiten bij de juridische procedure tegen Barcelona.

 • “Real Madrid wil haar uiterste bezorgdheid uitspreken over de ernst van de feiten en herhaalt haar vertrouwen in het gerechtelijk apparaat. De club heeft ermee ingestemd, om haar legitieme rechten te verdedigen, het proces bij te wonen wanneer de rechter het openstelt voor de betrokken partijen”, aldus de club in een korte verklaring.
 • Daar komen nog de problemen bij die Barça ondervindt bij het werven van fondsen voor de renovatie van het stadion, waarbij de club ongeveer 1,5 miljard euro wil bemachtigen. De club moet de deal nu heroverwegen vanwege de stijgende rente van de banken.
  • “We werken aan het optimaliseren van de voorwaarden en flexibiliteit van de uiteindelijke financieringsstructuur”, zei een woordvoerder van de club zondag.
  • In de tussentijd moet de club verhuizen naar het Montjuïc-stadion om de werkzaamheden te laten beginnen, een verhuizing die volgens de voorzitter van de club tot 100 miljoen euro verlies zal leiden.
  • Ironisch genoeg is de zoektocht naar nieuwe sponsors en commerciële partnerschappen een belangrijke strategie om de verhuizing te compenseren. Een zeer delicate operatie gezien de huidige context.

(fjc/dv)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.