Bankleningen moeten motorenbouwer Rolls-Royce ademruimte bieden

Het Britse bedrijf Rolls-Royce, fabrikant van vliegtuigmotoren, heeft bij een consortium van banken een krediet ter hoogte van 2,5 miljard pond (2,8 miljard euro) afgesloten. De bijkomende financiële middelen moeten het bedrijf de nodige ademruimte bieden om de impact van coronacrisis op te vangen.

Ook Rolls-Royce gaat immers gebukt onder de terugval die de luchtvaartsector door de uitbraak van de pandemie heeft ervaren.

Onderhoud

Door de coronacrisis is de wereldwijde luchtvaart nagenoeg tot stilstand gekomen. De luchtvaartmaatschappijen hielden hun vloot aan de grond. Nieuwe bestellingen werden opgeschort of zelfs geschrapt. Daardoor viel ook de vraag naar nieuwe vliegtuigmotoren stil.

Rolls-Royce zegt dat de coronacrisis de inkomsten van het bedrijf tijdens het tweede kwartaal met 3 miljard pond heeft doen dalen. Een groot deel van zijn omzet haalt Rolls-Royce uit het onderhoud van vliegtuigen. Aangezien het aantal vlieguren in de burgerluchtvaart de voorbije drie maanden met 75 procent is gedaald, is ook de vraag naar onderhoud grotendeels stilgevallen.

De lening heeft een looptijd van vijf jaar. Het krediet is gedekt met een garantie van de Britse overheid. Door de bijkomende middelen kan Rolls-Royce inmiddels terugvallen op een reserve van 8,1 miljard pond.

Personeel

Rolls-Royce maakte bekend de nodige maatregelen te nemen om zijn balans te versterken. Daarbij zal ook in het personeelsbestand worden ingegrepen. Er zullen duizenden banen worden geschrapt.

Tegen het eind van de zomervakantie zouden daarbij tweeduizend arbeidsplaatsen verdwijnen. Volgens sommige bronnen zouden al meer dan drieduizend werknemers interesse in een vrijwillig vertrek hebben getoond.

Rolls-Royce zei verder niet uit te sluiten dat ook bij de aandeelhouders bijkomende middelen zouden worden gevraagd. Eventueel zouden ook een aantal activa kunnen worden verkocht.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20