Bank of England verrast door niet te raken aan de rentes

De Bank of England, de centrale bank van het Verenigd Koninkrijk, verraste donderdag de marken door de rentes niet te verhogen. Beleggers hadden verwacht dat de toezichthouder de eerste grote centrale bank zou zijn die de rentes naar boven zou bijstellen.

Slechts twee bestuurders van de centrale bank hadden ingestemd met een verhoging van de rente. Zeven bestuurders gaven de voorkeur aan een ongewijzigde rente van 0,1 procent, het historische dieptepunt. Ook het opkoopprogramma van 895 miljard Britse pond, inclusief 20 miljard pond aan bedrijfsobligaties, werd gehandhaafd. Zes bestuurders waren voorstander van die voortzetting.

Onzekerheden arbeidsmarkt

De toezichthouder verantwoordde de beslissing om niet te raken aan het huidige beleid door te zeggen dat er op korte termijn nog heel wat onzekerheden zijn voor de arbeidsmarkt. De Bank of England verwees daarbij naar de stopzetting van het stelsel van tijdelijke werkloosheid eind september. Het is daarom nog even afwachten om te zien hoeveel bedrijven sindsdien banen hebben geschrapt.

“Het comité is van oordeel dat, mits de binnenkomende gegevens over de arbeidsmarkt in grote lijnen in overeenstemming zijn met de centrale prognoses in het monetaire beleidsrapport van november, het in de komende maanden noodzakelijk zal zijn de rente te verhogen om de inflatie weer duurzaam op het streefcijfer van 2 procent te brengen”, liet de Engelse toezichthouder weten in een verklaring. De inflatie in het Verenigd Koninkrijk bedraagt nu 3,1 procent.

“Renteverhoging is voor binnenkort”

Luke Bartholomew, senior econoom bij de investeringsmaatschappij Abrdn, zei in een reactie aan CNBC dat hij verwacht dat de centrale bank in december de rentes zal verhogen. “De bestuursleden van de toezichthouder zullen tegen dan enig voorlopig bewijs hebben over hoe de werkgelegenheid het heeft gedaan na het aflopen van het stelsel van tijdelijke werkloosheid”, aldus de econoom.

“We verwachten dat dit wordt opgevolgd door verdere renteverhogingen volgend jaar. De boodschap aan beleggers is dus dat renteverhogingen niet lang meer op zich laten wachten, maar dat zij niet te veel moeten letten op elke toespraak en elk interview van de beleidsmakers”, vervolgde hij.

Voorts zei de Bank of England dat het verwacht dat de inflatie tijdens de lente van 2022 zal stijgen tot 5 procent, om vervolgens in 2023 te zakken tot zo’n 2 procent. De Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) blijven er weliswaar van overtuigd dat de hoge inflatie (in de VS en EU) tijdelijk is. De Amerikaanse centrale bank moest eerder deze week wel toegeven dat de hoge inflatie langer duurt dan verwacht.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20