Bank of England onthult biljet van 50 pond met codekraker Alan Turing

De Bank of England heeft het definitieve ontwerp onthuld van het nieuwe briefje van vijftig Britse pond, bedrukt met het gezicht van de Britse wiskundige Alan Turing. Het biljet zal in omloop worden gebracht op 23 juni, de datum van zijn geboorte. 

Alan Turing stond aan de wieg van de moderne computer en ontcijferde tijdens de Tweede Wereldoorlog de Duitse Enigma codeermachine. In 1952 werd hij echter vervolgd vanwege zijn homoseksualiteit en werd hij verplicht hormonale therapie te ondergaan. Twee jaar later werd hij dood aangetroffen in bed met een cyanide vergiftigde appel. Pas in 2013 verleende de Britse koningin hem postuum gratie.

Andrew Bailey, de gouverneur van de Bank of England, zei tijdens de onthulling van het nieuwe bankbiljet: ‘Er zit iets van het karakter van een natie in haar geld, en we hebben gelijk om de mensen op onze bankbiljetten te overwegen en te eren’.

‘Hij was ook homoseksueel en werd daarom vreselijk behandeld’, voegde hij eraan toe. ‘Door hem op ons nieuwe polymere bankbiljet van 50 pond te zetten, herdenken we zijn prestaties en de waarden die hij symboliseert.’ 

Moeilijk te vervalsen

Turing werd gekozen uit een lijst van bijna 227.300 nominaties, waarbij 989 wetenschappers werden genomineerd. Ook de Britse wiskundige en algoritme-grondlegster Ada Lovelace en fysicus Stephen Hawking stonden op de lijst. In 2019 hakte de toenmalige gouverneur van de Bank of England, Mark Carney, de knoop door. 

Alan Turing ontcijferde tijdens de Tweede Wereldoorlog de Duitse Enigma-code. Foto: Bank of England

De Stichting Peter Tatchell, die opkomt voor holebirechten, juichte toen de keuze van de Bank of England toe en wees erop dat Turing de eerste holebi is die in Groot-Brittannië op een bankbiljet verschijnt.

Turing zal James Watt en Matthew Boulton vervangen, de uitvinders van de stoommachine, die sinds 2011 op het bankbiljet van 50 pond staan. Volgens de Bank of England zal het nieuwe plastic briefje minder gemakkelijk te vervalsen zijn en een langere levensduur hebben dan de huidige van katoenen papier gemaakte versie. 

(mah)

Meer