Volgens Jon Cunliffe, de vicegouverneur van de Bank of Engeland, zijn de cryptomunten nog niet groot genoeg om een bedreiging te vormen voor het financieel systeem. Meer en meer centrale banken, waaronder de Banque de France, roepen wel op om de crypto’s te regulariseren.
Bank of Engeland: “Cryptomunten vormen momenteel nog geen bedreiging voor het financieel systeem”
Waarom is dit belangrijk?
Sinds de start van dit jaar is de waarde van heel wat cryptomunten sterk gestegen, ondanks een correctie enkele maanden geleden. De digitale munten springen dan ook meer en meer in het oog van de financiële spelers. In de Verenigde Staten zijn er bijvoorbeeld al banken die via afgeleide producten hun klanten de mogelijkheid bieden om te beleggen in de munten. Sommige toezichthouders maken zich dan ook zorgen over de blootstelling van de financiële sector aan de cryptomunten.De marktwaarde van alle cryptomunten samen bedraagt op dit moment zo’n 1.350 miljard dollar, volgens Coinmarketcap. Bitcoin blijft met een marktwaarde van maar liefst 615 miljard dollar de grootste cryptomunt op de markt. Ondanks de immense waarde van de cryptomarkt maakt Cunliffe zich momenteel geen zorgen over de eventuele impact die cryptomunten kunnen hebben op het financieel systeem.
Maatregelen tegen cryptomunten
“De markt is nog niet groot genoeg om een bedreiging te vormen voor het financieel systeem”, zei de vicegouverneur van de Bank of Engeland woensdag in een interview met CNBC. “De speculatieve hausse in crypto is zeer merkbaar, maar ik denk niet dat het al een risico vormt voor de financiële stabiliteit. De munten zijn nog niet echt verankerd in ons financieel systeem.”
Toch zien we dat meer en meer landen maatregelen nemen tegen cryptomunten. China heeft de afgelopen maanden allerhande maatregelen genomen om de cryptomunten aan banden te leggen, zoals een verbod op minen in verschillende regio’s. De Financial Conduct Authority (FCA), de Britse financiële waakhond, heeft dan weer de cryptobeurs Binance bevolen om alle gereguleerde activiteiten in Groot-Brittannië stop te zetten.
Speculatieve belegging
Cunliffe zei dat crypto-speculatie vooralsnog voornamelijk beperkt is tot kleine beleggers, en herhaalde het standpunt van de centrale bank dat mensen die investeren in digitale activa bereid moeten zijn om al hun geld te verliezen. “Het gaat hier om de bescherming van beleggers. Dit zijn zeer speculatieve activa”, zei hij.
De vicegouverneur voegde eraan toe dat er een onderscheid moet worden gemaakt tussen speculatieve crypto-activa, zoals bitcoin, en zogenoemde “stablecoins”, die worden gedekt door bestaande financiële activa. Tether (USDT) is een voorbeeld van een stablecoin. Cunliffe zei dat hij vindt dat stablecoins onder regulerend toezicht moeten komen.
De Bank of Engeland is zeker niet de eerste toezichthouder die oproept om een wettelijk kader te creëren voor cryptomunten. De gouverneur van de Banque de France, Francois Villeroy de Galhau, liet eind juni optekenen dat Europa van de regulering van cryptomunten een prioriteit moet maken. Volgens hem heeft de EU slechts één of twee jaar de tijd om dat in orde te brengen.
(tb)