Bananenafval beschermt aardappelen tegen schadelijke ziekte

Door aardappelzaden te wikkelen in biologisch afbreekbaar papier, geproduceerd op basis van onbruikbare delen van bananenplanten, kan de teelt worden beschermd tegen de schadelijke effecten van een worm – het aardappelcysteaaltje – op de oogst. Dat blijkt uit een studie van wetenschappers aan de North Carolina State University.

De onderzoekers voegen eraan toe dat het gebruik van het papier tevens voor grotere aardappelen zorgt en de omvang van de oogst verhoogt.

Ziekteverwekkers geblokkeerd

De studie toont aan dat het bananenpapier de signalen tussen de aardappelplant en de worm verstoort. “Hierdoor wordt de besmetting en groei van de ziekteverwekkers geblokkeerd”, beklemtoont onderzoeksleider Juliet Ochola, specialist plantenpatholie aan de North Carolina State University.

“Zaden die in het papier waren geplant – met en zonder minuscule hoeveelheden van een wormdodende chemische stof abamectine – leidden tot grotere aardappelen dan tot teelten die zonder de technologie waren geplant of op velden die alleen met abamectine waren besproeid.”

“We wisten dat het bananenpapier een positief resultaat kon opleveren, maar het succes was veel groter dan we aanvankelijk hadden verwacht”, stipt Ochola nog aan. “We hadden met deze methode eerder al goede resultaten behaald bij de teelten van de yamswortel in Benin, maar niets liet de spectaculaire winst bij de aardappeloogst veronderstellen.”

Aardappelcysteaaltjes zijn een wereldwijde plaag die aan aardappelen ernstige schade kan toebrengen. De onderzoekers wijzen erop dat in sommige Afrikaanse regio’s de aardappeloogst na een besmetting met 60 procent daalde.

Het papier was geproduceerd op basis een waterige suspensie van afval van de bananenplant. Wanneer het water uit die pap wordt verwijderd, worden lange vellen flexibel bananenpapier gevormd. Daarna wordt het papier in kleine repen gesneden en om de aardappelzaden gewikkeld.

Die pakketten worden vervolgens geplant. Veldtesten in Kenia toonden dat het bananenpapier – met of zonder de wormdodende chemische stof abamectine – een besmetting verhinderde en de opbrengst van de oogst gevoelig kon opdrijven.

Economische ontwikkeling

Om de rol van het papier verder te testen, werden in het laboratorium ook studies uitgevoerd waarbij de ziekteverwekker werd blootgesteld aan de chemicaliën die uit de wortels van de aardappelplant vrijkwamen.

“De wormen zijn dol op deze chemicaliën”, verduidelijkte Ochola. “De stoffen stimuleren het groeiproces van de ziekteverwekker en vertrekken informatie over de beste locaties om de plant te infecteren. Het bananenpapier – met of zonder dosis abamectine – verstoort echter de signalen tussen de aardappel en de ziektverwekker, die niet langer weet waar hij de plant moet infecteren.” 

De onderzoekers voeren momenteel ook op een aantal andere groentegewassen – waaronder yams, zoete aardappelen en maniok – tests met de techniek uit en proberen de technologie te commercialiseren.

Volgens hen kan de technologie uiteindelijk een belangrijke bijdrage leveren tot de Afrikaanse economische ontwikkeling. “We hebben hier te maken met een eenvoudige, goedkope en duurzame toepassing”, beklemtoonde Ochola.

“Boeren kunnen de technologie gemakkelijk op kleine schaal overnemen. Bovendien worden bij de productie van het papier geen chemicaliën gebruikt. Ook dat betekent een belangrijke vooruitgang.”

(fjc)

Meer