Autofabrikanten zijn bereid veel te betalen voor “groen staal” gemaakt van… fossiele brandstoffen

Autofabrikanten zijn bereid veel te betalen voor “groen staal” gemaakt van… fossiele brandstoffen
Thyssenkrupp, Duisburg – (Photo by Rolf Vennenbernd/picture alliance via Getty Images)

Autofabrikanten gebruiken zogenaamd milieuvriendelijk staal om aan te tonen dat ze begaan zijn met het milieu en klimaat. Maar in realiteit is dat staal veel minder ecologisch dan de producenten laten uitschijnen.

Waarom is dit belangrijk?

Staalproductie genereert meer CO2 dan eender welke zware industrietak en is goed voor ongeveer 8 procent van de totale wereldwijde uitstoot, volgens een rapport van het World Economic Forum uit 2022.

In het nieuws: Er worden steeds meer overeenkomsten gesloten tussen staalproducenten en autofabrikanten om “groen staal” te produceren met behulp van hernieuwbare, niet-fossiele energiebronnen.

  • In de Duitse staalindustrie trekken Thyssenkrupp en Salzgitter een grote groep kopers aan, waaronder Mercedes-Benz, Volkswagen, BMW en Ford. Salzgitter is van plan om tegen 2026 1,9 miljoen ton koolstofarm staal te produceren.
  • Mercedes-Benz heeft ook geïnvesteerd in de start-up H2 Green Steel en heeft banden gesmeed met het Zweedse SSAB AB. Het doel is om over te stappen op staal dat gemaakt wordt van waterstof in plaats van gas of kolen.
  • BMW heeft ondertussen overeenkomsten gesloten met staalproducenten die hun ecologische voetafdruk willen verkleinen en moedigt zijn leveranciers resoluut aan om kolen in te ruilen voor waterstof.
  • Ford voorspelt dat 10 procent van het staal dat het inkoopt tussen nu en 2030 “vrijwel koolstofvrij zal geproduceerd worden”, zonder de details te onthullen.
  • Volgens Salzgitter-voorzitter Gunnar Groebler zijn zijn klanten bereid een premie van honderden euro’s per ton te betalen voor dit staal, in tegenstelling tot staal dat door een conventionele hoogoven wordt geproduceerd.
  • ArcelorMittal, de op één na grootste staalproducent ter wereld, wil tegen 2026 4 miljoen ton emissievrij staal produceren. Om dit te bereiken wil het bedrijf waterstof gebruiken in plaats van kolen en ovens die op elektriciteit werken.

De paradox van hernieuwbare energie

Opmerkelijk: Dat “groene staal” is op dit moment niet duurzaam.

  • Bedoeling is dat er groene waterstof wordt gebruik voor de productie van dat staal, maar in realiteit is dat zelden het geval.
  • De voorzitter van Salzgitter geeft tegenover persbureau Bloomberg toe dat het nog “te vroeg is om overeenkomsten voor de aankoop van waterstof te sluiten, aangezien de meeste projecten zich nog in een voorbereidend stadium bevinden en de benodigde infrastructuur zich nog in de planningsfase bevindt.”
  • Het resultaat is dat dit groene staal voornamelijk wordt geproduceerd met behulp van fossiele brandstoffen, aangevoerd door kolen en gas.

Zoom out: De staalindustrie moet haar inspanningen verdubbelen en meer subsidies krijgen als ze echt “groen staal” wil leveren aan autofabrikanten.

  • Salzgitter en Thyssenkrupp hebben van Berlijn 3 miljard euro gekregen voor hun investeringen en andere bedrijven, zoals ArcelorMittal en Saar Stahl, wachten ook op steun. De Duitse regering is van plan om volgend jaar 50 miljard euro te geven om deze industrieën te helpen hun uitstoot te verminderen.
  • “Op Europees niveau zal de staalindustrie tot 2 miljoen ton groene waterstof nodig hebben voor de ecologische transmissie”, aldus Axel Eggert, de directeur-generaal van Eurofer, de Europese staalfederatie, tegenover Euractiv.
  • Maar de sector zal ook zijn productie met meer dan 74 miljoen ton staal moeten verhogen om de nieuwe energieambities van de EU te ondersteunen. Deze hernieuwbare energiebronnen, zoals windmolens en zonnepanelen, zijn immers zeer staalintensief.

“Staal geproduceerd met aardgas is geen klimaatneutraal staal, en daar gaat het echt om.”

Oliver Sartor van de denktank Agora Industry, die campagne voert voor klimaatneutraliteit in de industrie.

(ns/nd)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.