Australische man leeft 100 dagen met kunsthart in afwachting van harttransplantatie

Australische man leeft 100 dagen met kunsthart in afwachting van harttransplantatie
Photo by ANNE-CHRISTINE POUJOULAT/AFP via Getty Images

Key takeaways

  • Een man uit Australië is de eerste die 100 dagen buiten het ziekenhuis overleeft met een kunsthart in afwachting van een harttransplantatie.
  • Dankzij de nieuwe technologie bleef hij stabiel in afwachting van een donorhart.
  • Verdere klinische onderzoeken zijn nodig om de levensvatbaarheid van BiVACOR als oplossing op lange termijn te bepalen voor personen die niet in aanmerking komen voor transplantatie.

Een Australische veertiger overleefde 100 dagen met een BiVACOR-kunsthart na ontslag uit het ziekenhuis. Het is de eerste keer dat een patiënt dit apparaat voor langere tijd buiten het ziekenhuis gebruikt. Voorheen werden alle patiënten met dit type kunsthart in de Verenigde Staten constant in het ziekenhuis verzorgd.

De patiënt van het St Vincent’s Hospital in Sydney (Australië) leefde meer dan drie maanden met het kunsthart voordat hij een succesvolle harttransplantatie onderging. Hij herstelt momenteel goed, volgens diverse media. Deze ontwikkeling wordt als belangrijk beschouwd door experts zoals Julian Smith, een hartchirurg aan het Victorian Heart Institute aan de Monash University in Melbourne.

Waardevollen inzichten

Deze casus biedt waardevolle inzichten in hoe patiënten het apparaat in hun dagelijks leven kunnen gebruiken. Joseph Rogers, een specialist op het gebied van hartfalen en president van het Texas Heart Institute in Houston (Texas, VS), benadrukt het belang van praktijkgegevens van deze patiënten om de harttransplantatietechnologie te verbeteren. Rogers, die het eerste Amerikaanse onderzoek naar BiVACOR leidde, gelooft dat dit succes onderzoekers helpt begrijpen hoe patiënten zich aan het apparaat aanpassen zonder voortdurend medisch toezicht.

BiVACOR dient momenteel als een tijdelijke brug naar transplantatie, waarbij de stabiliteit van patiënten behouden blijft terwijl zij op een donorhart wachten. Hoewel sommige cardiologen geloven dat het een oplossing voor de lange termijn kan worden voor mensen die vanwege hun leeftijd of gezondheidstoestand niet in aanmerking komen voor transplantatie, zijn verdere klinische onderzoeken nodig om de levensvatbaarheid in deze hoedanigheid vast te stellen.

Voordelen van de nieuwe technologie

Het tekort aan donorharten vormt een aanzienlijke uitdaging, met bijna 7 miljoen volwassenen met hartfalen in de Verenigde Staten en slechts ongeveer 4500 harttransplantaties in 2023 volgens gezondheidsfunctionarissen. BiVACOR is een nieuwe technologie en is ontwikkeld door de Australische biomedisch ingenieur Daniel Timms, die ook het bedrijf heeft opgericht dat de naam van het apparaat draagt.

In tegenstelling tot veel mechanische hartapparaten die alleen de linkerkant van het hart ondersteunen, functioneert BiVACOR als een volledige vervanging, waarbij het bloed in regelmatige pulsen door het lichaam circuleert met behulp van een magnetisch opgehangen rotor. Een externe controller die via een snoer onder de huid met het apparaat is verbonden, voorziet het overdag van stroom met batterijen en sluit het ’s nachts aan op een stroombron. Dit ontwerp staat in contrast met de meeste mechanische apparaten die afhankelijk zijn van meerdere bewegende onderdelen die na verloop van tijd aan slijtage onderhevig kunnen zijn, aangezien BiVACOR slechts één bewegend onderdeel heeft, wat het risico op defecten mogelijk verkleint.

Onderzoek nodig voor langetermijnoplossing

Ondanks de voordelen, suggereren sommige experts dat er verdere studies nodig zijn om de functionaliteit en betaalbaarheid van cop de lange termijn te beoordelen. Sarah Aitken, vaatchirurg aan de Universiteit van Sydney, vindt de technologie uiterst innovatief, maar erkent dat er nog veel vragen onbeantwoord zijn.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00