Australië heeft manier gevonden om Chinese maritieme agressie te counteren

Australië plant een aankoop van slimme zeemijnen. Het land wil op die manier een halt toeroepen aan de opkomende Chinese maritieme agressie.

Waarom is dit belangrijk?

Grootmacht China maakt er werk van om zijn invloedssfeer uit te breiden in Zuidoost-Azië en investeert daarvoor fors in zijn militair apparaat. Het Angelsaksische Australië, een regionale grootmacht, weet hier vooralsnog weerwerk tegen te bieden.

In het nieuws: De Sydney Morning Herald berichtte deze week dat de Australische regering tot 1 miljard dollar wil uitgeven aan ‘slimme’ – gesofisticeerde – zeemijnen.

  • De Australische aankoop komt er als reactie op het feit dat China zijn grip op de zeegebieden in de regio blijft verstevigen. Het is de eerste keer sinds de Vietnamoorlog dat Australië zoveel besteedt aan zeemijnen.
  • Met de hoogtechnologische onderwaterwapens wil Australië China ontraden om militaire schepen en duikboten Australische wateren in te sturen. Een ietwat verrassende zet, aangezien de regering van premier Anthony Albanese de voorbije maanden net een diplomatiek charmeoffensief lanceerde naar China.
  • Zeemijnen zouden het meest effectieve wapensysteem ooit zijn op vlak van maritieme oorlogsvoering. Ze kunnen geplaatst worden op strategische knelpunten, zoals een zeestraat of haveningang, om vijandelijke schepen te vernietigen. Zo kunnen kritische vaarroutes en het Australische zeegebied beter beschermd worden.
  • Volgens het Australische Ministerie van Defensie zou het gaan om een gesofisticeerde zeebodemmijn die zich onder het wateroppervlak bevindt en reageert op akoestische, magnetische en drukeffecten van passerende schepen.
    • De mijn zou ook in staat moeten zijn om het verschil op te merken tussen militaire doelwitten en andere schepen. Daarnaast moet ze ook te activeren zijn vanop afstand.
  • Eerder deze maand kondigde Australië ook al aan om tot 2 miljard dollar te investeren in het gebruik van raketten. Daaronder viel ook de aankoop van het beruchte Amerikaanse HIMARS-raketsysteem.

(lb)

Meer