Australië en China maken werk van betere handelsrelaties

In 2020 ontstond er, ondanks recordcijfers, een handelsruzie tussen China en Australië, nadat dat laatste land een onderzoek steunde naar de herkomst van het coronavirus.

Waarom is dit belangrijk?

Voor Australië is China zijn grootste afzetmarkt en belangrijkste handelspartner. Ook omgekeerd hecht ook de Volksrepubliek veel belang aan de handelsrelatie met het land down-under. Momenteel zijn er echter geopolitieke spanningen tussen China en de Verenigde Staten. Australië, een regionale grootmacht maar ook belangrijke bondgenoot van de VS, lijkt zo soloslim te spelen en een neutrale middenweg te zoeken.

In het nieuws: De Sino-Australische betrekkingen bereikten in 2020 een ongezien dieptepunt. Naast de handelsruzie, blokkeerde China alle telefoongesprekken en ontmoetingen tussen Australische ministers en de Chinese tegenhangers. Nu plannen Australië en China voor het eerst in meer dan drie jaar een ontmoeting tussen hun handelsministers. Dat meldt The Guardian.

  • Sinds de nieuwe regering onder premier Anthony Albanese in mei 2022 aan de macht kwam, zette die in op een ‘stabilisatie’ van de betrekkingen tussen beide landen. Met succes, zo blijkt, want tijdens de G20 top in Bali vorige november had premier Albanese een persoonlijke ontmoeting met Chinees president Xi Jinping. Het was de eerste keer sinds 2016 dat een Australische premier samenzat met de Chinese president.
  • Het Angelsaksische land zou nu vooral willen inzetten op het herstellen van de handelsrelaties tussen beide landen. Zo werden er deze maand al nieuwe invoerakkoorden afgesloten voor steenkool nadat China een informele ban op Australische goederen verzachtte.
  • De Australische handelsminister, Don Farrell, zou mogelijk al in februari China bezoeken om zo handelsrestricties – zoals zware tarieven op wijn, gerst, kreeft en hout – op te heffen.
  • Deze week vond er al een ontmoeting plaats in Davos tijdens het World Economic Forum tussen Farrells assistent en de Chinese vice-handelsminister.

(as)

Meer