Labour wint verkiezingen in Australië. Scott Morisson erkent zijn nederlaag

De oppositiepartij van Australië, Labour, heeft voor het eerst sinds 2007 de macht in handen, melden Australische media op basis van de eerste stemmen. Zittend premier Scott Morisson heeft zijn nederlaag al toegegeven.

Een overwinning zou een einde maken aan negen jaar oppositie voor de partij en haar leider Anthony Albanese. De definitieve resultaten kunnen nog enige tijd op zich laten wachten, aangezien het tellen van een recordaantal stemmen per brief momenteel nog wordt voltooid. Albenese komt waarschijnlijk wel stemmen tekort voor een meerderheid, waardoor hij een minderheidsregering zal moeten gaan vormen.

De steun voor de coalitie van zittend premier Scott Morrison, van liberalen en nationalisten, stortte in elkaar in de grote steden Sydney, Melbourne en Brisbane. Daarnaast nam de steun voor onafhankelijke politici juist toe, wat de coalitie veel stemmen heeft gekost, zeggen analisten.

“Vanavond heb ik gesproken met de leider van de oppositie en de aanstaande premier, Anthony Albanese, en ik heb hem gefeliciteerd met zijn verkiezingsoverwinning”, zo laat Morisson weten.

Klimaatverandering

Albanese werd in 2019 partijleider van Labour, na meer dan 20 jaar in het parlement te hebben gezeten. Met zijn partij wil hij de CO2-uitstoot van Australië in 2030 met 43 procent terugdringen, maar de nieuwe premier heeft al gezegd dat hij niet tegen het openen van nieuwe kolenmijnen is. Hij zou namelijk niet zonder de belangrijke stemmen uit de mijnstreken kunnen.

Klimaatverandering vormt de grootste bedreiging voor de veiligheid van Australië, zeggen voormalige toplui van het Australische leger en de nationale veiligheidsdiensten. Veel Australiërs zijn van mening dat huidige regering onvoldoende snel op de aanstormende ramp heeft gereageerd. Desondanks speelde het thema van klimaatverandering een rol in de marge voor veel politici.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.