AstraZeneca lonkt gretig naar farmareus Gilead

Het Britse farmabedrijf AstraZeneca heeft zijn Amerikaanse concurrent Gilead benaderd over een mogelijke fusie. Dat meldt het financieel persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

Als het inderdaad tot een fusie zou komen, wordt het de grootste farmadeal ooit. Beide bedrijven scoren momenteel sterk door een coronamedicijn of -vaccin. AstraZeneca belooft tot 100 miljoen vaccins tegen eind 2020. Gilead heeft dan weer verregaande proeven lopen met remdesivir, een coronamedicijn. Het is het enige werkende medicijn dat al zo ver in ontwikkeling is.

Binnen Gilead lopen besprekingen met adviseurs, maar er is nog geen beslissing genomen over hoe het bedrijf hiermee verder gaat. De bedrijven hebben ook nog geen formele gesprekken opgestart.

Monsterdeal

AstraZeneca zou vorige maand contact hebben opgenomen met Gilead. Het Britse bedrijf, 140 miljard dollar waard, is het grootste farmabedrijf in het Verenigd Koninkrijk. De Amerikaanse concurrent was bij het sluiten van de beurzen vrijdag 96 miljard dollar waard.

Recent kreeg het bedrijf in de VS goedkeuring om een van zijn medicijnen, remdesivir, te testen op coronapatiënten. AstraZeneca helpt dan weer bij de productie van een vaccin dat ontwikkeld wordt door de universiteit van Oxford.

Volgens de bronnen van Bloomberg is Gilead op dit moment niet geïnteresseerd in een verkoop of een fusie met een ander groot farmabedrijf.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20