Asbestattest nodig? Vergeet niet te vergelijken, want prijzen kunnen enorm variëren

Wie een woning (of ander gebouw) verkoopt die voor 2001 is gebouwd, moet een asbestattest kunnen voorleggen. Zo’n attest laten opmaken, is niet gratis. Uit een onderzoek van VRT NWS blijkt dat de prijzen enorm kunnen variëren. Offertes vergelijken, is dan ook de boodschap.

Waarom is dit belangrijk?

Sinds november vorig jaar ben je verplicht om asbestattest in handen te hebben wanneer je een woning verkoopt die voor 2001 is gebouwd. In dat document staat er onder meer of er nog asbest aanwezig is in het gebouw, en hoe dat veilig verwijderd kan worden.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.


In het nieuws: VRT NWS onderzocht hoeveel je moet betalen voor een asbestattest. De nieuwssite klopte aan bij 15 erkende asbestdeskundigen met de vraag om asbest uit een vrijstaande woning van 200 vierkante meter uit 1962 te verwijderen. Wat blijkt? De prijzen kunnen sterk uiteenlopen.

  • De goedkoopste offerte kwam uit op 520 euro, de duurste op 969 euro. Dat is bijna dubbel zo duur. Bij de overige 13 offertes varieerden de prijzen tussen 500 en 900 euro, wat ook geen klein verschil is.
  • Volgens afvalstoffenmaatschappij OVAM kost een asbestattest voor een doorsneegezinswoning gemiddeld 500 tot 550 euro. Voor een appartement 400 tot 450 euro. 

Prijzen zijn niet wettelijk vastgelegd

Details: Hoe komt dat er zulke grote verschillen zijn?

  • De prijs die de asbestdeskundigen mogen aanrekenen, is niet wettelijk vastgelegd. Jan Verheyen, woordvoerder van OVAM, merkt op dat ze zelf de prijs mogen bepalen. “OVAM bepaalt hoe de asbestdeskundigen te werk moeten gaan, waar ze onderzoek moeten doen, hoeveel staalnames ze moeten nemen… Maar de prijszetting staat hen vrij”, klinkt het. “Het is een vrije markt, dus daar kunnen we niet in tussenkomen. We kunnen alleen maar de raad meegeven om verschillende offertes op te vragen.”
  • Voorts is het tarief afhankelijk van onder meer de grootte van het gebouw en of er weinig of veel asbestverdachte materialen worden gevonden.

Duiding: Sinds november 2022 ben je verplicht om een asbestattest voor te leggen als je je woning wilt verkopen. Ook bij andere overdrachten, zoals een schenking of vruchtgebruik, moet je zo’n attest in handen hebben.

  • Die regeling geldt ook voor de verhuurders. Zij moeten zo’n attest kunnen overhandigen aan de kandidaat-huurders.
  • Geen verplichtingen: Bij een positieve test kan je alsnog je woning verkopen. Het is in de eerste plaats de bedoeling om de koper op een correctie manier te informeren over de aanwezigheid van asbest. Die kan natuurlijk beslissen om niet langer het gebouw te kopen. De verkoper is overigens niet verplicht om de asbest te verwijderen om de transactie te kunnen voltooien. “De klemtoon ligt op transparantie en de vaststelling van asbest heeft verder geen gevolgen voor de verkoper”, klinkt het bij OVAM.
  • Op dit moment zijn al 96.000 asbestattesten opgesteld. In 65 procent van de gevallen werd asbest teruggevonden. In 41 procent van die gevallen is ook echt sprake van een onveilige toepassing. 
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.