Artificiële intelligentie toont massale patentactiviteit

Innovaties rond kunstmatige intelligentie hebben de jongste periode een bijzonder sterke groei getoond. Dat blijkt uit een rapport van de World Intellectual Property Organization (Wipo), gebaseerd op gegevens tot drie jaar geleden. De resultaten tonen volgens de organisatie aan dat deze technologieën recent een gigantische stap hebben gezet. Daarbij heeft de sector ook het domein van de loutere theorie verlaten.

Wipo ontdekte dat wereldwijd ongeveer 340.000 octrooiaanvragen zijn ingediend sinds het concept meer dan zestig jaar geleden werd geïntroduceerd. Meer dan de helft van de patenten werd de twee jongste jaren van de bestudeerde periode ingediend.

Kwantumsprong

“De jongste vijf jaar is er een kwantumsprong geweest in de patent-activiteit met betrekking tot kunstmatige intelligentie,” zegt Francis Gurry, chief executive van Wipo. “We kunnen een bijzonder groot aantal nieuwe producten op basis van artificiële intelligentie verwachten.”

“Deze toepassingen zullen ons dagelijks leven veranderen. Maar de technologie zal ook vorm geven aan de toekomstige interacties tussen mens en machine. Kunstmatige intelligentie vertegenwoordigt zal bij een groot aantal computerproducten – van smartphones en geconnecteerde luidsprekers tot zelfrijdende auto’s – een cruciale component vormen.”

Leiders in de sector zijn Verenigde Staten, Japan en China. De technologie kan ook toepassingen hebben voor militaire doeleinden en in de gezondheidszorg, onder andere. Gurry benadrukt dat er geen reden is om aan te nemen dat de vastgestelde groei na het afsluiten van de studie niet zou zijn verder gezet.

Bedrijfsleven

Wipo erkent dat innovaties rond kunstmatige intelligentie slechts 0,6 procent van de wereldwijde patentbibliotheek vertegenwoordigen. “Dat aandeel zal naar verwachting echter een sterke groei kennen,” zegt Francis Gurry. “Dat zal wijdverspreide implicaties hebben.”

Uit het onderzoek bleek dat bedrijven bij het indienen van patenten rond artificiële intelligentie veel actiever waren dan universiteiten en andere publieke onderzoeksinstellingen. De bedrijfswereld was verantwoordelijk voor zesentwintig van de dertig belangrijkste patenten uit de sector.

Met 8.290 uitvindingen was International Business Machines (IBM) – eigenaar van het computersysteem Watson – verreweg het bedrijf met de grootste portfolio van octrooiaanvragen. Microsoft staat op een tweede plaats met 5.930 uitvindingen, gevolgd door Toshiba (5.223), Samsung (5.102) en Nippon Electric Company (NEC) (4.406).

In de academische wereld zijn zeventien van de twintig actiefste partijen afkomstig uit China. Machine learning blijkt de grootste divisie in kunstmatig intelligentie. In meer dan een derde van alle patenten komt machine learning ter sprake.

Deep learning toont zich daarentegen als de snelst groeiende activiteit van de industrie. Tijdens de jongste drie jaar van de studie kende het aantal patentaanvragen in deze niche bijna een vertwintigvoudiging. Computervisie, met inbegrip van beeldherkenning voor zelfrijdende auto’s, is meest populaire toepassing. Die technologieën blijken in 49 procent van alle patenten aanwezig.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.