Argentinië verwacht volgend jaar verminderde graanoogst als gevolg van La Niña

Door het voorspelde droge weer verwacht Argentinië een verminderde graanoogst in het seizoen 2022/23. De graanbeurs van de Argentijnse stad Rosario voorspelt dat de graanproductie van het land zal dalen tot 19 miljoen ton, tegenover de 22,1 miljoen ton van het voorgaande seizoen.

Reden voor de verminderde graanproductie is het weerpatroon van La Niña, dat de komende maanden voor minder neerslag zal zorgen. Naar verwachting zal het land het komende seizoen ongeveer 500.000 hectare minder bezaaien dan het huidige seizoen, aldus de Argentijnse graanbeurs. Het land behoort tot de grootste graanexporteurs ter wereld en zal dit seizoen naar schatting een recordhoeveelheid van 14,5 miljoen ton graan hebben geëxporteerd. 

Daartegenover staat echter dat de aankomende droogte de sojaoogst van het land zal versnellen, waarvan de productie op 42 miljoen ton wordt geschat. 

Het weerpatroon La Niña wordt gekenmerkt door een hogere atmosferische druk boven het centrale en oostelijke deel van de Stille Oceaan. Dit resulteert in een verminderde productie van wolken en regenval. Hierdoor ontstaan er droogtes langs de westkust van Zuid-Amerika, de Golfkust van de VS en de grasvlaktes in het zuiden van Zuid-Amerika.

Verstoord graanaanbod

Het mondiale graanaanbod daalt momenteel als gevolg van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, die bijna een derde van de mondiale export voor hun rekening nemen. Ook is er een verminderde productie dankzij ongunstige klimaatomstandigheden in de Verenigde Staten en India. 

Een recordverpletterende hittegolf bracht in India temperaturen van meer dan 45℃ met zich mee, waardoor de graanoogst over het hele land werd aangepast. Ook heeft het land het afgelopen weekend de uitvoer van graan geblokkeerd, als noodzakelijke maatregel om de eigen voedselveiligheid te beschermen.

Volgens deskundigen zal het verbod op Indiase zendingen waarschijnlijk voordelig zijn voor landen als Brazilië, Australië, Zuid-Afrika en Argentinië. Brazilië, dat momenteel topleverancier is op het gebied van de levering van sojabonen en maïs, is namelijk van plan tarwe toe te voegen aan zijn lijst van graanverkopen, na een aanzienlijke oogst in de zuidelijke staten. Traditioneel gezien koopt het land zijn tarwe uit Argentinië, maar het grillige landbouwbeleid van het land heeft ervoor gezorgd dat Brazilië zelf zijn tarwe is gaan verbouwen.

Argentinië werd recentelijk het eerste land ter wereld dat het planten van genetisch gemodificeerde tarwe toestaat. Het zaad, dat beter bestand is tegen droogtes, is echter nog niet op de markt beschikbaar. “Voorlopig zullen we de zaden nog niet op de markt brengen”, verklaarde de ontwikkelaar Bioceres aan nieuwsdienst Reuters. Er is niet bekendgemaakt wat de achterliggende reden hiervan is.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20