Apple waarschuwt winkels voor mogelijk tekort aan iPhones door coronavirus

Wie de komende tijd problemen heeft met zijn iPhone zal mogelijk even moeten wachten voor hij geholpen is. Apple heeft namelijk aan zijn winkelpersoneel laten weten dat hun voorraad vervangtoestellen de volgende twee tot vier weken beperkt is.

In het nieuws: Apple heeft de medewerkers uit zijn winkels gewaarschuwd voor tekorten van vervangtoestellen voor iPhones. Dat meldt de economische website Bloomberg in een rapport op basis van informatie van anonieme Apple Store-medewerkers. Door de uitbraak van het coronavirus heeft Apple problemen in zijn supply chain.

De details: Wanneer je een defecte iPhone binnenbrengt in een Apple Store zijn er twee mogelijkheden. Als het mogelijk is, zal de technische staff afzonderlijke onderdelen, zoals de camera of het scherm, vervangen. Wanneer de schade te groot is, zorgt Apple vaak voor een vervangtoestel in plaats van een gloednieuwe iPhone.

  • Verschillende Apple Stores zouden nu al een tekort hebben aan bepaalde individuele onderdelen.
  • Vervangtoestellen zullen volgens het rapport schaars zijn de komende twee tot vier weken.
  • Om het ongemak zoveel mogelijk te beperken, kunnen iPhone-gebruikers een nieuw vervangtoestel laten opsturen eens die terug beschikbaar zijn. In tussentijd krijgen ze, indien beschikbaar, tijdelijk een iPhone van de winkel om te gebruiken.
  • Ter verduidelijking: het rapport van Bloomberg gaat over Apple Stores in de Verenigde Staten. Of winkels in België met dezelfde tekorten kampen, is niet geweten.

Wat ging eraan vooraf? De problemen die Apple nu ondervindt met zijn voorraad komen niet als een verrassing. Het coronavirus, dat enkele maanden geleden uitbrak in China, zorgt voor veel problemen in de techindustrie. Veel belangrijke fabrikanten zijn namelijk gevestigd in de getroffen regio.

  • Apple lijkt het zwaarst getroffen te zijn van alle techgiganten. Naast China zijn zij namelijk ook afhankelijk van enkele andere landen waar veel besmettingen zijn, zoals Zuid-Korea en Italië. LG en Samsung uit Zuid-Korea leveren bepaalde onderdelen voor de iPhone, terwijl een Italiaanse fabriek chips maakt voor Apple.
  • Eind januari doken de eerste berichten op over mogelijke vertragingen bij Apple. Toen ging het vooral over de productie van nieuwe toestellen en meer specifiek over de iPhone SE 2, ook wel iPhone 9 genoemd. Dat goedkopere toestel wordt naar alle verwachting eind deze maand voorgesteld.
  • De 42 Apple Stores in China zijn allemaal ook voor een bepaalde periode gesloten geweest. 38 daarvan zijn ondertussen alweer open.
  • De problemen door het coronavirus hebben niet alleen invloed op vervangtoestellen. Ook van de iPad Pro en iPhone 11 zou op meerdere plaatsen geen voorraad meer zijn.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20