Apple vraagt patent aan voor opvouwbare iPhone met zelfhelend scherm

Apple lijkt dan toch te werken aan de ontwikkeling van een opvouwbare iPhone. Het bedrijf heeft namelijk een patent aangevraagd voor een display die zichzelf kan herstellen als er schade is door te plooien.

In het nieuws: Een patentaanvraag van Apple van eind januari, die vorige week is verschenen op de USPTO, toont hoe zij in de toekomst mogelijk een opvouwbare iPhone willen maken. De documenten tonen namelijk een systeem met een zelfhelende bovenlaag die schade van het plooien moet herstellen.

De achtergrond: Vouwbare smartphones zijn al lang niet meer nieuw. Zo zijn er onder andere al de Samsung Galaxy Fold, Samsung Galaxy Z FlipMotorola Razr (5G), Huawei Mate X en Mate Xs. Tot nu toe leek Apple echter weg te blijven van die nieuwste trend, maar daar komt binnenkort mogelijk verandering in.

  • Heel wat van de opvouwbare smartphones die de voorbije jaren op de markt zijn gekomen, hadden last van problemen. Vooral de display zelf bleek vaak delicaat te zijn. Daar kwamen al snel blijvende plooien in, wat veel kritiek kreeg.
  • Terwijl merken zoals Samsung en Huawei vaak experimentele software en hardware op de markt brengen, staat Apple erom bekend enkel producten te lanceren die volledig af zijn en aan hun strenge kwaliteitseisen voldoen. Het is dus niet onlogisch dat het bedrijf eerst een manier zoekt om problemen met schade aan de plooibare display te vermijden.

De details: Het nieuwe patent van Apple toont een manier waarop zij een vouwbare iPhone in de toekomst mogelijk willen maken.

  • ‘Displays worden normaal gevormd uit stijve vlakke onderdelen. Hoewel ze in veel situaties voldoende zijn, zijn stijve beeldschermen zoals deze moeilijk te integreren in bepaalde apparaten, zoals apparaten met buigbare behuizingen’, valt te lezen in de patentaanvraag via 9to5Mac. ‘Tijdens het gebruik van een elektronisch apparaat kan de afdeklaag van het beeldscherm van het apparaat worden bekrast of gedeukt. Om de esthetiek van de elektronische inrichting te verbeteren, kan het wenselijk zijn om de aanwezigheid van krassen en deuken tot een minimum te beperken. Om het aantal deuken, krassen of andere onvolkomenheden in een beeldschermbedekkingslaag te helpen verminderen, kan de beeldschermbedekkingslaag een laag zelfherstellend materiaal bevatten.’
  • Het ziet er dus naar uit dat Apple zijn displays wil voorzien van een speciale coating. Die moet eventuele schade door krassen of plooien zelf kunnen opvullen en herstellen.
  • Dat wil Apple doen door middel van transparante geleiders die een verwarmingslaag kunnen vormen in de display. Eventueel kan er – volgens het patent – ook sprake zijn van een externe stimulus zoals warmte, licht of stroom.
  • Hoewel de patentaanvraag van Apple heel uitgebreid en gedetailleerd is, wil dat wel zeker nog niet zeggen dat die opvouwbare iPhone er ook echt komt. Apple dient namelijk heel vaak patenten in voor zaken die er uiteindelijk toch niet komen.
Bron: United States Patent and Trademark Office
Meer