Apple vertrekt deels uit China en verplaatst productie van MacBooks naar Vietnam

Apple is bezig met het verplaatsen van de productie van de Apple Watch en MacBooks naar het Aziatische land Vietnam. De verhuizing is onderdeel van een bredere push van het bedrijf om zijn toeleveringsketen te diversifiëren, buiten China.

Dat zegt een rapport van Nikkei Asia. Zo zijn de toeleveranciers van Apple – Luxshare Precision Industry en Foxconn – begonnen met de proefproductie van de Apple Watch en MacBook-modellen in Vietnam. Daar worden momenteel al bepaalde iPads en AirPods van de technologiereus geproduceerd. Het land is al de meest cruciale productiehub van het bedrijf buiten China. De verhuizing van de productielijnen ligt in het verlengde van Apple om minder afhankelijk te worden van China. 

“De onderdelen voor MacBooks zijn meer gemodulariseerd dan ooit. Dat maakt het makkelijker om de laptops buiten China te produceren. Maar hoe we het proces kostenconcurrerend kunnen maken is een andere uitdaging”. Dat zei een anonieme bron in het rapport. 

De diversificatie van Apple naar Vietnam begon met de AirPods, die in 2020 in massaproductie gingen. De innovatieve oortelefoons behoorden tot de eerste Apple-producten waarvan de assemblage buiten China werd verplaatst, na een handelsoorlog tussen Washington en Peking. Die brak uit onder de regering van voormalig Amerikaans president Donald Trump.

Chinese maatregelen

Het technologiebedrijf reageert daarmee op de Chinese maatregelen tegen het virus COVID-19, die verschillende productielocaties hun deuren deden sluiten. Ook de automakers Tesla en Toyota moesten hun Chinese productielijnen reduceren. Eind maart werd de fabriek van de elektrische autofabrikant gesloten voor drie weken.

De fabriek van Musk opende later weer nadat de onderneming een zogenaamd “gesloten lussysteem” had gecreëerd. Daarbij werden werknemers gedwongen om op de vloeren van de fabriek te slapen, terwijl ze gedurende zes dagen per week, twaalf uur per dag moesten werken. Voordat werknemers de fabriek mochten betreden, moesten ze zich ook eerst tussen 48 uur en 72 uur laten isoleren, aldus het persbureau Bloomberg.

iPhone 13 en iPad

Ook India zou in de toekomst een rol moeten gaan spelen in de productie van Apple-producten. Zo werden bepaalde delen van de iPhone-productie overgebracht naar India. Daar is eerder dit jaar begonnen met de productie van de iPhone 13 en zal in de toekomst ook de iPad worden vervaardigd. India wordt steeds belangrijker voor toeleveranciers die aan Amerikaanse merken leveren.

Net als Apple zijn meer internationale technologiebedrijven van plan om hun afhankelijkheid van China te verminderen. Zo hebben fabrikanten als Google, Dell en Amazon eveneens productielijnen opgezet in Vietnam. De noodzaak daartoe werd nog dringender door de spanningen tussen China en de VS.

(mah)

Meer