Apple trekt verder weg uit China en start productie iPhone 14 in India

Technologiegigant Apple heeft maandag aangekondigd dat het de productie van zijn nieuwste telefoon, de iPhone 14, heeft verplaatst naar India. Het is een belangrijke stap voor het bedrijf, dat zichzelf stapsgewijs minder afhankelijk probeert te maken van China.

“We zijn verheugd dat we de iPhone 14 in India gaan produceren”, zegt een woordvoerder van Apple in een verklaring tegen TechCrunch. Het bedrijf uit Cupertino begon in 2017 met het lokaal assembleren van toestellen in India, maar tot dit jaar werden daar alleen de oudere toestellen in elkaar gezet. 

Analisten schatten dat Apple tegen 2025 van India een wereldwijde hub voor de productie van iPhones zal maken. In een rapport eerder deze maand stelden analisten van JP Morgan dat Apple eind 2022 5 procent van de wereldwijde iPhone 14-productie naar India zal verplaatsen en zijn productiecapaciteit in het land zal uitbreiden tot 25 procent van alle iPhones in 2025.

Sterke afhankelijkheid van China

De Amerikanen zijn nog steeds voor een groot deel van hun iPhone-productie sterk afhankelijk van China. Maar de focus van Apple op de fabricage in India geeft aan dat de techgigant zijn productie wil diversifiëren, weg van de grilligheden van Peking. 

De Chinezen houden namelijk vast aan een strategie van lockdowns om de opleving van COVID-19 onder controle te houden, zelfs nu het grootste deel van de wereld zijn samenleving weer openstelt. Het “Zero Covid-beleid” heeft de productie van technologische goederen ernstig verstoord in veel Chinese fabrieken.

Daarnaast speelt de steeds hetere handelsoorlog tussen Washington en Peking een belangrijke rol. Die brak uit onder de regering van voormalig Amerikaans president Donald Trump.

Wereldwijde productiehub

Omdat New Delhi van het land een wereldwijde productiehub wil maken, heeft het de afgelopen jaren investeringen van Foxconn – die verantwoordelijk is voor de productie van Apple-producten – en Wistron aangetrokken door lucratieve subsidies aan te bieden. De aanwezigheid van de buitenlandse productiereuzen, in combinatie met “voldoende arbeidskrachten en concurrerende arbeidskosten”, maakt India tot een aantrekkelijke locatie, aldus analisten van JP Morgan.

Ook Apple-rivaal Samsung ziet India als een belangrijk mondiaal productiecentrum en heeft er van zijn grootste productiecentra opgezet. Daarnaast is Google recentelijk begonnen met het verplaatsen van een deel van zijn Pixel-smartphones naar India.

Naast een gedeelte van de nieuwe iPhones heeft Apple ook een andere belangrijke productielijn uit China weggetrokken. Zo is het bedrijf begonnen met de proefproductie van de Apple Watch en MacBook-modellen in Vietnam. Daar worden momenteel al bepaalde iPads en AirPods van de technologiereus geproduceerd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20