Apple stelt terugkeer naar kantoor met minstens een maand uit

Apple Inc. stelt zijn terugkeer naar kantoor met minstens een maand uit, tot ten vroegste oktober. Normaal gezien was die deadline september. Het bedrijf doet dat uit veiligheid aangezien er veel nieuwe Covid-varianten in het land zijn, zeggen ingewijden in een reactie aan Bloomberg.

Waarom is dit belangrijk?

Voor Belgische bedrijven ligt de weg terug naar kantoor ook niet helemaal vrij. Het aantal besmettingen is sinds kort ook in België opnieuw aan het toenemen. Voorzichtigheid is hier de boodschap.

De iPhone-maker wordt een van de eerste Amerikaanse techgiganten die de terugkeer naar het kantoor uitstelt. Het einde van Covid-19 mag dan wel in zicht lijken, nu vaccinaties wereldwijd in gang worden gezet, de besmettelijke varianten zijn er ook nog. Apple zal zijn werknemers een maand van tevoren waarschuwen voor de terugkeer naar kantoor, volgens anonieme bronnen. 

CEO Tim Cook kondigde in juni aan dat werknemers begin september minstens drie dagen per week op kantoor zouden werken. De dalende infectiecijfers en het toenemende vaccinatiepercentage waren de aanleiding. 

Toch blijft Covid-19 een dodelijke ziekte in de Verenigde Staten. Na een wereldwijde daling van het aantal sterfgevallen, die wel tien weken aanhield, zorgt de Delta-variant nu weer voor een toename. Dat blijkt uit open gegevens en het overzicht dat Bloomberg zelf bijhoudt. 

In de Verenigde Staten hebben gezondheidsfunctionarissen gewaarschuwd dat een soortgelijke ommekeer aan de gang kan zijn. Het aantal dagelijkse gevallen is verdubbeld ten opzichte van het dieptepunt vorige maand, en het aantal ziekenhuisopnames stijgt weer.

Wereldwijd is het wikken en wegen voor bedrijven die hun werknemers weer liever op kantoor zouden zien. Het besluit van Apple komt nadat de eigen werknemers zich kritisch uitlieten over de deadline van september.

Apple is naar verluidt bezig met het testen van een hybride regeling voor winkelpersoneel dat in de winkel en ook thuis werkt. De techgigant beseft dat consumenten misschien de voorkeur blijven geven aan online winkelen, zelfs als de pandemie afneemt.

(tb)

Meer