Apple en Google klaar met technologie voor corona-app, België buigt zich over privacyvoorwaarden

De Amerikaanse techgiganten Apple en Google stellen technologie ter beschikking om overheden te helpen met het ontwikkelen van een zogenaamde contacttracingapp. In België zijn daar voorlopig geen plannen toe, maar de Kamer keurde woensdag wel voorwaarden goed voor mocht zo’n app er toch komen.

Het was een opmerkelijk bericht vorige maand. Concurrenten Apple en Google, die samen bijna de hele smartphonemarkt dekken, gingen een samenwerking aan om het overheden gemakkelijker te maken apps te ontwikkelen die checken met wie we in contact komen en zo de verspreiding van het coronavirus te controleren.

De technologie is sinds woensdag beschikbaar, maar er hangen wel enkele voorwaarden aan vast. De app moet door een overheid gebouwd worden, de gebruiker moet expliciet toestemming geven om zijn gegevens te verzamelen en de apps mogen niet de locatie van de gebruiker registreren.

Privacy

Ons land gebruikt een systeem van menselijke inspecteurs en heeft dus vooralsnog geen plannen om zo’n app te ontwikkelen, maar de Kamer keurde woensdag wel een resolutie goed om privacyvoorwaarden vast te leggen in het geval dat die er toch nog komt.

De resolutie, die er kwam op vraag van Ecolo-Groen, verschilt niet zoveel van de voorwaarden die Apple en Google zelf al opstelden. Het gebruik van zo’n app mag niet verplicht worden, gegevens mogen niet centraal worden opgeslagen en de locatie mag niet bijgehouden worden. Hij mag alleen gebruikt worden om mensen te waarschuwen dat ze mogelijk besmet zijn met Covid-19. Controleren of iemand de socialdistancingregels volgt, is helemaal uit den boze.

De gewesten beslissen uiteindelijk zelf of zo’n app er al dan niet komt. In Vlaanderen zal zo’n app, als die er komt, alleen dienen als ondersteuning bij de manuele tracing, zegt minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V).

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20