Bij de volgende versie van zowel iOS als Android moet u geen app meer installeren voor contacttracing. Het systeem zal u, met uw goedkeuring, automatisch volgen en meldingen sturen. Dat schrijft de zakenzender CNBC.
De techgiganten Apple en Google werken al langer samen om contacttracing makkelijker te maken voor overheden, maar oorspronkelijk was het alleen een platform waar apps op konden gemaakt worden.
Van dat idee wordt nu afgestapt. In de naam van efficiëntie komen de twee met een oplossing waarbij de software automatisch op elke smartphone staat. U moet alleen nog uw goedkeuring geven voor de software u effectief volgt.
De software weet ook hoe lang en hoe dicht u bij een andere telefoon hebt gestaan. Als iemand besmet raakt met het coronavirus wordt iedereen die met die telefoon in contact geweest is verwittigd dat hij of zij mogelijk de ziekte ook heeft opgelopen.
Revolutie
U kunt er voor of tegen zijn, maar het is redelijk revolutionair. Terwijl overheden al maanden sukkelen om traceerapps op de markt te brengen, nemen de grote techbedrijven dat plots volledig op zich.
Het zal dus ook niet meer nodig zijn om externe apps te installeren, maar de optie is er wel. Sommige apps kunnen namelijk symptomen herkennen, zoals een slechtere ademhaling of hartslag. In het verleden was het enthousiasme om die apps te installeren erg laag, waardoor ze weinig nut hadden. Daar willen Apple en Google iets aan doen.
Privacy
Hoe goed de bedoelingen ook zijn, er zit uiteraard meer achter. Hoe meer techbedrijven van ons weten, hoe beter ze profielen van ons kunnen opstellen en hoe meer reclame ze op maat kunnen verkopen. Dat leidt dan weer tot meer reclame-inkomsten, nog altijd een van de grootste drijvers van de omzet in de techwereld.
Privacyvoorvechters zijn om onder meer die reden geen grote voorstander van contacttracingapps. Maar ook het feit dat de overheid zo constant weet waar u bent, schoot in het verkeerde keelgat. Overheden beweerden dan weer dat ze de informatie niet zouden gebruiken om individuele personen te volgen, maar eerder om een algemeen beeld te krijgen van waar de zogenaamde hotspots zich bevinden. Op het nieuws van Apple en Google kwam voorlopig nog geen reactie uit de privacyhoek.
Belgische app
België is ook bezig met de bouw van een app. De ontwikkelaar Devside beloofde hem tegen september klaar te hebben.
Apple brengt de update donderdag al naar zijn smartphones, bij Google komt hij er later deze maand. Die laatste installeert automatisch een app als gebruikers ‘ja’ klikken, bij Apple moet er geen app geïnstalleerd worden.