Nieuwe Europese boete voor Apple dringt zich op

De Europese Commissie sprak zich uit over oneerlijke concurrentie in de Apple App Store, en acht Apple schuldig. Daarmee kan het bedrijf weer eens een torenhoge boete krijgen.

In het nieuws: Het oordeel van de Europese Commissie spreekt over een ‘voorlopige stap’ tegen de concurrentiepraktijken van Apple.

  • De Europese Commissie vindt dat Apple de regels van de Digital Markets Act (DMA) niet respecteert. Appontwikkelaars kunnen namelijk geen prijsinformatie aanbieden over hun producten in de App Store of aanbiedingen voor hun app op andere websites communiceren met de Apple-gebruikers.
  • Wel geeft Apple ontwikkelaars de mogelijkheid om een zogenoemde link-out toe te voegen. Dat is een link in de app die doorverwijst naar een website waarop dan een rechtstreeks contract kan worden afgesloten tussen de appontwikkelaar en de eindgebruiker.
  • Die regeling is wel aan een hele hoop voorwaarden verbonden. Zo kunnen ontwikkelaars niet exact kiezen hoe ze doorverwijzen om te communiceren. Apple rekent ook een commissie aan als een klant aankopen doet nadat die gebruik maakte van zo’n link-out.
  • Dat gaat te ver, vindt de Europese Commissie. “In hun huidige vorm denken we dat deze voorwaarden de appontwikkelaars niet in staat stellen om vrij te communiceren met hun eindgebruikers en om contracten met hen af te sluiten”, stelt Margrethe Vestager, EU-Commissaris voor Concurrentie.

Verdediging mogelijk

Om te volgen: Welke boete kan Apple hierdoor verwachten?

  • Apple riskeert nu een boete die kan oplopen tot 10 procent van de wereldwijde omzet. In het vorige boekjaar bedroeg die omzet zo’n 357,5 miljard euro. De boete is dus niet min, en kan zelfs nog verder oplopen tot 20 procent van de omzet als Apple herhaaldelijke inbreuken pleegt.
  • Zover is het echter nog niet. Apple krijgt nu de tijd om deze beslissing na te lezen en zich schriftelijk te verdedigen. In maart 2025 valt dan een definitief oordeel, mocht de EU niet overtuigd zijn van Apples argumenten. Die beslissing kan dan nog eens juridisch worden aangevochten.
  • Apple vindt niet dat het iets verkeerds doet. “We zijn ervan overtuigd dat ons plan voldoet aan de wet, en we schatten dat meer dan 99 procent van de ontwikkelaars dezelfde of lagere vergoedingen aan Apple zou betalen onder de nieuwe zakelijke voorwaarden die we hebben gecreëerd”, zo citeert De Tijd het techbedrijf.
  • Het is niet de eerste keer dat de Europese Commissie onder vuur neemt, en zelfs niet de eerste keer dat dit met de App Store te maken heeft. In maart van dit jaar werd al duidelijk dat Apple een boete van 500 miljoen euro boven het hoofd hangt, omdat het de eigen apps voortrekt op die van concurrenten.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.