Apothekersbond: ‘Extra griepvaccins zijn onderweg’

De Apothekersbond laat weten dat er tussen begin november en half december ruim 1 miljoen griepvaccins geleverd zullen worden. ‘Dat is ruim voor de piek van de griepperiode in januari en februari’, klinkt het.

In totaal zijn er zo’n 3 miljoen griepvaccins besteld. Dat zijn er 700.000 meer dan vorig jaar. Die extra capaciteit zal zeker nodig zijn want volgens de Apothekersbond ligt de vraag veel hoger dan in 2019.

‘Doordat veel gezonde 50-plussers zich dit jaar ook wensen te laten vaccineren, ontstaan er bij sommige apotheken nu wachtlijsten’, klinkt het. Sinds 5 oktober kunnen 50-plussers zonder voorschrift naar de apotheker gaan om een griepvaccin te vragen.

Mildere griepperiode

Van de bijna 3 miljoen vaccins zullen er ongeveer 1 miljoen geleverd worden tussen begin november en half december. Dat is volgens de Apothekersbond ruim voor de piek van januari of februari.

Voorzitter Lieven Zwaenepoel roept op om bij de vaccinaties voorrang te geven aan de prioritaire groepen, zoals 50-plussers, zorgverleners en zwangere vrouwen. ‘We vragen aan gezonde mensen om geduldig te zijn en ondertussen de maatregelen, afgekondigd tegen de verspreiding van het coronavirus, strikt te blijven volgen’, klinkt het.

Voorts toont internationaal onderzoek aan dat de griepepidemie dit jaar mogelijk milder zal zijn dan het voorgaande jaar. Dat was alvast het geval in Argentinië en Australië waar het griepseizoen elk jaar valt tussen juni en augustus. Door de coronamaatregelen gaat ook het griepvirus minder snel rond.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20