Antwerps gourverneur Cathy Berx: ‘Cynisch dat koopzondag nog kan doorgaan’

Vandaag kan u in principe nog een koopje scoren op de Antwerpse Meir, want tot consternatie van velen gaat de koopzondag daar nog door. Gouverneur Cathy Berx is niet te spreken over die beslissing.

Het was gisteren in de gemiddelde winkelstraat stevig manoeuvreren als niet onmogelijk om toch maar die anderhalve meter afstand te houden. Maandag gaan de niet-essentiële winkels echter onherroepelijk dicht en dus zochten veel mensen nog last-minute naar die winterjas of broodnodige waterdichte schoenen.

Koopzondag

Toch gaat er vandaag in de grootste stad van Vlaanderen nog een koopzondag door. Volgens critici een onnodig risico, want dat werkt onnodige besmettingen met het coronavirus in de hand. Onder die critici is dus ook de Antwerpse gouverneur Cathy Berx, die haar provincie eerder dit jaar een extra lockdown moest opleggen.

‘Ik vind het wat cynisch en onbegrijpelijk. Het is vandaag Allerheiligen, de dag waarop we de doden eren. Dan is het vreemd om een koopzondag te organiseren in volle pandemie en wanneer het virus zeer sterk circuleert. Als je dan met velen gaat shoppen, ben je er zeker van dat dit gaat leiden tot nieuwe besmettingen’, zegt Berx bij de VRT. ‘Ik kan enkel hopen dat als het nu niet onmogelijk is gemaakt door de burgemeester, dat mensen zelf zo wijs zijn om er niet heen te gaan.’

In Gent ging de koopzondag alvast niet door, ook niet in Mechelen. Dat Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) enkel een waarschuwing naar de winkelaars richtte, valt dus niet in goede aarde.

Extra politie

‘In Antwerpen zal de politie vandaag en morgen extra handhaven op het volgen van de regels’, sprak De Wever de Antwerpenaren gisteren toe via een filmpje op Twitter. Hij riep daarbij op om de regels alvast nauwgezet op te volgen en dus niet met meer te komen winkelen dan toegelaten.

Berx is niet ontevreden met de extra politiecontrole, maar blijft toch met vragen zitten. ‘Het is iets. Maar het zou veel beter zijn dat mensen gewoon niet naar de stad komen.’

Evenement

Daarnaast vraagt Berx zich ook af of de koopzondag eigenlijk wel had mogen doorgaan. Het is namelijk een evenement. ‘En evenementen zijn verboden”, zegt Berx. ‘Het was wijs geweest om op dit ogenblik geen koopzondagen te hebben. (…) Ik kan maar enkel hopen dat het heel slecht weer wordt, dat het straks heel hard en lang begint te regenen zodanig dat mensen hun plannen bijstellen.’

Welke maatregelen er ingaan vanaf maandag leest u hier.

Welke winkels wel nog de deuren mogen openen en hoe u toch kan winkelen bij een niet-essentiële winkel, leest u hier.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20