Antwerpen opent testdorp voor mensen zonder symptomen: zo zal het werken

De stad Antwerpen opent volgende week op de site Spoor Oost in Borgerhout een locatie mét drive-in voor Covid-tests op grote schaal. Het project is specifiek bedoeld voor mensen zonder symptomen.

Voor wie? De tests zijn bestemd voor wie denkt dat hij of zij besmet is met het coronavirus, maar asymptomatisch is. Het doel van de stad-Antwerpen is om de mensen zonder symptomen weg te halen uit het zorgcircuit. Doordat heel veel mensen zonder symptomen zich laten testen, worden de Antwerpse huisartsen, spoeddiensten en labo’s momenteel overspoeld.

Hoe inschrijven? Inwoners van de stad Antwerpen die zich willen laten testen, moeten zich eerst registreren op een website, waar ze ook enkele vragen moeten invullen. Op basis daarvan krijgen ze te horen of ze zich mogen laten testen in het testdorp.

Hoeveel kost het? Een test is niet gratis, maar kan wel zoals steeds worden terugbetaald.

Hoeveel testen? In het testdorp kunnen 500 tot 4.000 testafnames per dag gebeuren.

Wat daarna? Alle stalen van het testdorp worden verwerkt door een nieuw labo in de Universiteit Antwerpen onder leiding van prof. dr. Herman Goossens.

Wat zijn de voordelen voor de gemeenschap? Naast het weghalen van mensen zonder symptomen uit het zorgcircuit, heeft het testdorp volgens de stad ook als voordeel dat besmettingshaarden sneller en nauwkeuriger in kaart kunnen worden gebracht. Ook de economie zou zijn voordeel doen: bedrijven zullen minder lang moeten wachten op testresultaten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20