Antwerpen, brandhaard van heropflakkering coronavirus? ‘We krijgen geen concrete informatie’

Wanneer u er de Belgische landkaart met nieuwe besmettingen op naslaat, valt één grote vlek op: Antwerpen. Is er sprake van een brandhaard of zijn de aantallen te wijten aan het feit dat ’t Stad nu eenmaal de grootste van Vlaanderen is? ‘We moeten nagaan wat er aan de hand is en kijken wat de beste aanpak is.’

In de laatste week werden er 121 nieuwe gevallen vastgesteld in Antwerpen, het hoogste aantal in Vlaanderen. Tweede in de rij is Schaarbeek, met 25 besmettingen. Daarna komen Gent en de lokale uitbraak in Heusden-Zolder, met elk 21 gevallen. Opmerkelijk is dus hoe Antwerpen vier keer meer gevallen rapporteert dan de eerstvolgende gemeente. Toegegeven, het aantal inwoners verschilt ook sterk, maar toch.

Bron: Bart Mesuere

Waar precies in Antwerpen het coronavirus aan een stevige opmars is, weet eigenlijk niemand. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) en provinciegouverneur Cathy Berx (CD&V) zouden het nochtans graag weten. ‘We horen van experts dat er een verontrustende stijging zou zijn. Maar als lokale overheid krijgen wij alleen maar cijfers op stedelijk niveau, waardoor gerichte acties niet mogelijk zijn. Eigenlijk is dat onbegrijpelijk’, reageert de woordvoerder van De Wever in Het Nieuwsblad.

Bronbesmetting

De gouverneur is dezelfde mening toegedaan en wil concrete gegevens. ‘Mochten we fijnmazig te werk kunnen gaan, zouden we veel gerichter potentiële broeihaarden kunnen opsporen’, zegt Berx in dezelfde krant. ‘Waar zit de bronbesmetting? Daar moeten we op inzetten. Het frustreert me dat ik dat niet weet.’ Virologe Erika Vlieghe vulde donderdag aan in De Ochtend op Radio 1: ‘Zeer zorgwekkend. Over de informatiedoorstroming mag niet lang getalmd worden.’

Het probleem zit ‘m nog maar eens bij bevoegdheidsverdeling in ons land. Het federaal kenniscentrum Sciensano stelt geen adresgegevens te krijgen van individuele patiënten. Daarom moet de (Vlaamse) gezondheidsinspectie een onderzoek instellen wanneer een stijging in een deelgemeente opgemerkt wordt. Het Agentschap Zorg en Gezondheid schermt dan weer met het argument dat ‘huisartsen die gegevens kunnen inkijken’. In Het Nieuwsblad geeft de woordvoerder mee dat er ‘een rondvraag van de huisartsen bezig is’ in Antwerpen.

Meer