Antimicrobiële resistentie is “een van de grootste uitdagingen voor de mensheid”

Resistente bacteriële infecties zijn rechtstreeks verantwoordelijk voor de dood van 1,2 miljoen mensen per jaar, zo blijkt uit een nieuwe studie. Elke dag, doden ze 3,500 mensen en daarmee zijn ze een van de belangrijkste doodsoorzaken wereldwijd.

Gezondheidsfunctionarissen luiden het alarm. Antimicrobiële resistentie is een reële bedreiging voor de mensheid, zo blijkt uit de resultaten van een recente studie. Meer dan 1,2 miljoen mensen stierven in 2019 als een direct gevolg van antibioticaresistente bacteriële infecties, volgens de meest uitgebreide schattingen tot nu toe. Maar dat cijfer zou een onderschatting kunnen zijn.

De onderzoekers hebben voor hun studie meer dan 200 landen en gebieden gescreend. Volgens hun bevindingen doodt antimicrobiële resistentie (AMR) meer mensen dan aids of malaria. Het is nu de vierde doodsoorzaak wereldwijd, na tumoren, aandoeningen van de bloedsomloop, aandoeningen van de luchtwegen en gewelddadige dood.

Duizenden sterfgevallen houden verband met gewone infecties waarvoor behandelingen bestaan, maar omdat de bacteriën resistent zijn geworden, werken die niet meer.

Bestrijding van de dreiging

“Deze nieuwe gegevens onthullen de ware omvang van antimicrobiële resistentie wereldwijd en zijn een duidelijk signaal dat we nu moeten handelen om de dreiging te bestrijden”, aldus professor Chris Murray van het Institute for Health Metrics and Evaluation van de Universiteit van Washington en coauteur van het rapport. “We moeten van deze gegevens profiteren om de koers bij te stellen en innovatie te stimuleren als we voorop willen blijven lopen in de race tegen antimicrobiële resistentie.”

De bezorgdheid over de toenemende antimicrobiële resistentie is niet nieuw, maar eerdere ramingen van het effect van deze dreiging zijn beperkt gebleven tot een klein aantal combinaties van ziekteverwekkers en geneesmiddelen.

In het nieuwe rapport van Global Research on Antimicrobial Resistance (Gram) wordt gekeken naar 23 ziekteverwekkers en 88 ziekteverwekker-geneesmiddelcombinaties die in 2019 in 204 landen en gebieden sterfte veroorzaakten. Op basis van statistische modellering van 470 miljoen medische dossiers schatten de onderzoekers dat 1,27 miljoen sterfgevallen rechtstreeks verband houden met resistente bacteriële infecties, maar dat er in 2019 ook 4,95 miljoen sterfgevallen mee in verband staan.

Antimicrobiële resistentie is een bedreiging voor alle leeftijden, maar vooral voor jonge kinderen. Een op de vijf sterfgevallen als gevolg van AMR komt voor bij kinderen jonger dan 5 jaar.

Om deze dreiging tegen te gaan, moeten volgens onderzoekers onmiddellijk maatregelen worden genomen. Zoals het optimaliseren van het gebruik van bestaande antibiotica, betere meting en beheersing van infecties, en meer financiering voor onderzoek naar nieuwe antibiotica en behandelingen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.