Anti-inflammatoir dieet gekoppeld aan 31 procent verlaging van risico op dementie


Key takeaways

  • Het volgen van een ontstekingsremmend dieet kan het risico op dementie met 31 procent verlagen.
  • Dit voedingspatroon kan ontstekingen verminderen die geassocieerd worden met cardiometabole ziekten.
  • Onder ontstekingsremmende voedingsmiddelen vallen fruit, groenten, noten en volle granen.

Anti-inflammatoir dieet en het risico op dementie

Een observationele studie heeft een significante associatie aangetoond tussen het volgen van een ontstekingsremmend dieet en een vermindering van 31 procent van het risico op dementie bij personen met cardiometabole ziekten zoals hartaandoeningen, diabetes type 2 en beroertes.

Het onderzoek richtte zich op het beoordelen van de effecten van een ontstekingsremmend dieet bij mensen met deze risicofactoren. De bevindingen suggereren dat het volgen van een dergelijk voedingspatroon de kans op dementie in deze risicogroep kan verminderen.

Voeding wordt in verband gebracht met dementie, waarbij eerder onderzoek aantoonde dat bepaalde voedingspatronen de progressie van de ziekte van Alzheimer kunnen beïnvloeden. Het huidige onderzoek benadrukt het potentieel van voedingsinterventies voor het behoud van cognitieve functies als mensen ouder worden. Inzicht in welke voedingsmiddelen ontstekingen bevorderen of induceren kan helpen bij het minimaliseren van het risico op dementie.

Cardiometabole ziekten en dementie

Cardiometabole ziekten zijn bekende risicofactoren voor dementie. Deze ziekten worden in verband gebracht met verhoogde ontsteking in het lichaam.

Volgens het onderzoek zou het aannemen van een ontstekingsremmend voedingspatroon een cruciale strategie kan zijn om deze ontsteking tegen te gaan en het risico op dementie te verminderen bij mensen met cardiometabole aandoeningen.

Het onderzoek

Onderzoekers volgden 15 jaar lang meer dan 80.000 volwassenen van +60 jaar zonder dementie. De index van ontstekingsbevorderende voedingsstoffen werd beoordeeld met behulp van een uitgebreide voedselvragenlijst en er werden scores toegekend op basis van het ontstekingseffect van verschillende voedingsstoffen. Beeldvorming van de hersenen (MRI) werd gebruikt om het totale hersenvolume en het grijze-stofvolume te meten.

Mogelijke voordelen van een ontstekingsremmend dieet

Uit het onderzoek bleek dat het volgen van een ontstekingsremmend dieet geassocieerd was met:

– Minder risico op dementie bij zowel mensen met als zonder cardiometabole ziekten.
– Minder systemische ontsteking.
– Gunstigere hersenmarkers op MRI, wat duidt op verminderde neurodegeneratie.

Aanbevelingen voor dieetveranderingen

Er wordt aangeraden de inname te beperken van:

– Suikerhoudende dranken en gebak
– Vette dierlijke producten
– Geraffineerde koolhydraten
– Bewerkt vlees
– Alcohol

Volgende ontstekingsremmende voedingsmiddelen worden aanbevolen: bessen, noten, vette vis, avocado, groene thee, matcha, olijfolie, groenten, paddenstoelen en de specerij kurkuma.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.