Angela Merkel optimistisch over deal rond gigantisch EU-steunpakket

De Duitse bondskanselier Angela Merkel liet woensdag haar licht schijnen over het economische steunpakket dat de EU uit de coronacrisis moet trekken. Ze kiest daarbij voor de vlucht vooruit en toonde zich optimistisch over een akkoord.

  • ‘Een akkoord over een massaal economisch stimuluspakket moet er snel komen‘, zo stelde Angela Merkel, de Duitse bondskanselier, gisteren in het Europees Parlement. Een pak lidstaten haalt opgelucht adem, dat uitgerekend nu het voorzitterschap van de EU, dat om de zes maanden van land verandert, in handen valt van de grootste lidstaat en de krachtigste economie, Duitsland.
  • Om dat begin van de zes maanden in te leiden, zakte Merkel dan ook af naar het Europees Parlement voor een speech. Het was overigens de eerste keer sinds de crisis dat Merkel naar het buitenland kwam, België dus in casu.
  • In haar speech duwde ze op het gaspedaal over het stimuluspakket, dat Europa klaar heeft, maar dat nog altijd geen goedkeuring heeft gehad van de lidstaten. Met name de verdeling van de gigantische sommen geld per lidstaat, én de voorwaarden, daarover wordt nog steeds gebikkeld.
  • De eurozone stevent af op een krimp in de economie van 8,7 procent dit jaar. ‘Dit is de grootste test die de EU ooit heeft gekend in haar geschiedenis’, zo noemde Merkel de crisis.
  • ‘Europa zal sterker uit deze crisis komen, als we de cohesie en solidariteit onderling kunnen versterken’, zo stelde de Duitse kanselier.
  • De vraag is in hoeverre het pakket van 750 miljard euro aan steunmaatregelen én het meerjarenbudget van 1.100 miljard euro worden goedgekeurd. De voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, is op zoek naar een compromis, waarbij vooral aan dat laatste gesleuteld wordt. Maar het Europees Parlement is niet happig om dat budget opnieuw te laten zakken, zoals sommige lidstaten willen.
  • Over de brexit waarschuwde Merkel ook: ‘We moeten klaar zijn voor een non-deal‘, zo stelde ze.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20