Android-smartphones kloppen iPhone als het gaat over 5G-snelheid

Smartphones van het merk Samsung halen de hoogste snelheden met 5G in vergelijking met andere merken. Dat blijkt uit een test van Opensignal in de Verenigde Staten tussen verschillende toestellen. Die snelheden kunnen hier mogelijk wel enigszins anders zijn omdat sommige merken in Europa andere processors gebruiken.

In het nieuws: Omdat er steeds meer smartphones op de markt komen met 5G besloot Opensignal, een onafhankelijk bedrijf dat zich bezighoudt met analyses op het vlak van mobiele verbinding, een vergelijkende test te doen tussen die verschillende toestellen. Daaruit bleek dat Android-smartphones gemiddeld sneller 5G hebben dan Apple-smartphones.

Samsung: Maar liefst 15 van de 25 snelste smartphones uit de test van Opensignal zijn van Samsung. Daarmee is het Zuid-Koreaanse merk de duidelijke winnaar. Ook gemiddeld zijn ze daarmee het snelst. Dat is best opvallend, want op het vlak van 4G-snelheid moet Samsung Google Pixel en OnePlus voorlaten.

  • De Samsung Galaxy S21 komt als absolute winnaar uit de test met een 5G-snelheid van 56 Mbps in de Verenigde Staten. Dat dankt het toestel de nieuwe Qualcomm Snapdragon 888-processor. Hierbij is het belangrijk om op te merken dat de Samsung Galaxy S21 in Europa een andere processor heeft, namelijk de Samsung Exynos 2100. De verschillen in snelheid tussen beiden zouden echter beperkt zijn volgens eerdere testen.
  • De Note 10+, 21 Ultra, Note 20, S20, S21+ en Z Flip zijn enkele van de andere Samsung-modellen die goed scoren in de snelheidstest. Die laatste is daarmee de snelste foldable smartphone op de markt.

Apple: De iPhone mag dan niet als winnaar uit de test komen, toch is er ook goed nieuws voor Apple-fans.

  • Wie met een iPhone kan overschakelen van 4G op 5G krijgt daarbij gemiddeld 2,3 keer zo snel mobiel internet. Dat is de hoogste sprong van alle merken. Dat komt uiteraard grotendeels omdat de 4G-snelheid van Apple zwaar moest onderdoen voor de concurrenten met Android. Op het vlak van 5G blijven ze de traagste, al is de kloof veel kleiner geworden.
  • Dat laatste is ook goed nieuws voor fans van de iPad Pro. Die is op dit moment nog niet compatibel met 5G. Eens die versie er wel zo komen, zou het mobiel internet van het toestel zo’n 36 procent sneller kunnen worden. Die iPad Pro met 5G komt er mogelijk heel binnenkort aan.

OnePlus en andere Android-smartphones: Qua gemiddelde 5G-snelheid bezetten OnePlus en Google Pixel de tweede en derde plaats onder de veel verkochte merken in de Verenigde Staten.

  • Met vier modellen in de top 25 mag OnePlus trots zijn op zijn 5G-snelheid. Het beste resultaat is voor de OnePlus 8T+ die een derde plaats behaalt in de ranking. Ook de OnePlus 8 Pro, 7T Pro 5G en 8 scoren goed.
  • De tweede plaats in de ranking – na de Samsung Galaxy S21 – is enigszins verrassend voor de TCL Revvl 5G. Deze Chinese smartphone is bij ons wel moeilijk te verkrijgen.
Meer