Amper uitstel aangevraagd voor consumentenkrediet

In tegenstelling tot het betalingsuitstel voor woonkredieten, valt de gelijkaardige regeling voor consumentenkredieten niet echt populair te noemen. Dat schrijft De Tijd op basis van cijfers van de Economic Risk Management Group.

Waarover gaat het? De federale regering kwam in mei op de proppen met een regeling voor betalingsuitstel voor consumentenkredieten, zoals bijvoorbeeld autoleningen. Enkele weken eerder riep diezelfde regering al een systeem in het leven om woonkredieten op pauze te zetten. Dat was een samenwerking van bankenkoepel Febelfin en minister van Financiën Alexander De Croo.

In het nieuws? Terwijl 122.373 Belgen al uitstel van betaling voor hun woonkrediet aanvroegen, ligt het aantal aanvragen voor consumentenkredieten een pak lager. Uit cijfers van de expertenraad Economic Risk Management Group (ERMG) blijkt dat slechts voor 0,3 procent van de lopende consumentenkredieten uitstel is gevraagd. In absolute aantallen gaat het om 6.768 dossiers.

Vanwaar dat verschil? Waarschijnlijk heeft het te maken met de omvang van het totale bedrag. Een hypothecair krediet voor een huis of een appartement staat voor een veel grotere aflossing dan een bijvoorbeeld een autolening. Wie al kan rekenen op uitstel voor het woonkrediet, krijgt wat extra marge om de kleinere aflossingen voor consumentenkredieten wel te betalen. Volgens de Nationale Bank is er overigens voor 21,5 miljard euro aan consumentenkredieten in omloop in België.

De reacties?

  • ‘Het is moeilijk daar al conclusies uit te trekken’, stelt een woordvoerder van Febelfin. ‘In de praktijk gaat het bij consumentenkredieten vaak over kleinere bedragen. Misschien is er daardoor minder behoefte aan een betaalpauze.
  • ‘We moeten eerst het nodige onderzoek doen en bevragingen uitsturen voor we daar uitspraken over kunnen doen’, reageert het kabinet van bevoegd minister Nathalie Muylle (CD&V).
  • Consumentenorganisatie Test Aankoop kijkt dan weer naar de interesten, die geen kwijtschelding krijgen. ‘Voor kleinere consumentenkredieten, zoals leningen voor een televisie, kunnen de rentevoeten oplopen tot 17 procent. Bij die duurdere kredieten is betalingsuitstel zelden interessant, omdat de rekening achteraf gepresenteerd wordt’, zegt woordvoerder Simon November.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20