‘Amper 13 procent van de Europese bazen zijn slecht’

De overgrote meerderheid van het Europees personeel schat zijn manager hoog in. Amper 13 procent van de bazen krijgt een slechte beoordeelding, blijkt uit onderzoek van een Londense zakenschool.

Onderzoekers van de Cass Business School in Londen zochten samen met de universiteiten van Wisconsin (Verenigde Staten) en Warwick (Groot-Brittannië) uit hoe vaak ‘een slechte baas’ op de werkvloer verschijnt. Ze selecteerden 28.000 willekeurige Europese werknemers en vroegen hen om hun manager te beoordelen.

Het ging dan over zaken als feedback geven, werknemers respecteren en complimenteren op geleverd werk. De volledige vragenlijst staat hieronder, maar hierbij geldt: hoe hoger de score tussen 1 en 5, hoe beter. Als een manager op alle vragen samen een gemiddelde van minder dan 3 haalde, werd hij beoordeeld als ‘een slechte baas’.

Goede bazen oververtegenwoordigd

Wat blijkt: amper 13 procent van de bazen in deze Europese steekproef wordt gepercipieerd als ‘slecht’. Het algemene gemiddelde ligt op 4, wat suggereert dat de meeste werknemers tevreden zijn over hun directe manager. Meer dan één op de tien bazen krijgt zelfs een perfecte score.

Er is nog een interessante vaststelling. Als de baas ‘minder goed’ bevonden wordt, lig dat meestal aan de aspecten ‘meewerken en helpen’ en ‘persoonlijke ontwikkeling van de werknemer’. Werknemers hechten dus belang aan competenties en vaardigheden van hun manager. Als de ondergeschikten het gevoel hebben dat hun baas hen kan vervangen, dan uit zich dat in een hogere jobtevredenheid en lagere intenties om te vertrekken.

Samengevat: wanneer hebt u een goede baas?

  • Hij of zij geeft zinvolle feedback op uw werk.
  • Hij of zij respecteert u als persoon.
  • Hij of zij geeft complimenten en erkenning als u het goed doet.
  • Hij of zij is behulpzaam.
  • Hij of zij moedigt persoonlijke ontwikkeling aan en ondersteunt die.
  • Hij of zij slaagt erin om mensen te doen samenwerken.
  • Hij of zij helpt en steunt personeelsleden.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20